balaton fagyija

2021.06.06. 15:57

Egyre jobb fagyikat kóstolhatunk a Balaton körül, a legjobbat keresték

A Balaton legjobb fagyiját keresték a cukrászok és a turizmusban dolgozó szakemberek szombaton.

Marosi Gábor

Fotó: Nemeth_Levente

A zsűri tagjai körbekóstolták a vízpartot, Balatonszemesről indultak el nyugati irányba, majd az északi parton keresztül Balatonalmádi volt a végállomás. Az ítészek tizenhárom cukrászdát, fagyizót és kávéházat látogattak meg és huszonhatféle ízt kóstoltak meg.

Balatonbogláron a Tejvirág Fagylaltozó két termékét pontozta a zsűri. Buzsics Viktor fűszeres mangó fagyival és egy extra csokoládés finomsággal nevezett a versenyre. Előbbit csipetnyi curryvel fűszerezte, cukrot és tejet egyáltalán nem adott az édességhez. Buzsics Viktor elmondta: egyre többen keresik a hasonló finomságokat, ezért választották ezt a fagylaltot. Hozzátette: kihívásnak és élménynek tartja a versenyt, a fagylaltkészítésnél pedig elengedhetetlen a kreativitás.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke elmondta: már nyolcadik alkalommal keresik a Balaton legjobb fagylaltját és ennél jobb hívó szóval (Balaton, fagyi) nem is lehetne elkezdeni a szezont. Évről-évre egyre többen mérettetik meg magukat a versenyen. A tapasztalatok szerint folyamatosan fejlődnek a fagylalt készítői. Fekete Tamás kiemelte: ez a kihívás, illetve a díjátadó esemény is arra inspirálja a cukrászokat, hogy az egymással megosztott tapasztalataikat a következő évben „beépítsék” nyalánkságaikba.

A négytagú zsűri nyolcféle szempont alapján osztályozta a fagylaltokat. Nézték a megfelelő alapanyagok és technológia használatát, az íz, ízek harmóniáját, de a szín, illat, állag, dekoráció, kreativitás és a praktikum is fontos volt. Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke elmondta: az embereknek egyre nagyobb igényük van arra, hogy minőségi alapanyagokból készüljenek a fagylaltok és a készítők is figyelnek arra, hogy igazán jó minőséget adjanak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában