áringadozás

2021.06.25. 17:30

Esett a termőföld ára Somogy megyében is

A koronavírus-járvány hatása a földpiacra még nem egyértelmű. Az országban tavaly 10 százalékkal kevesebb adásvétellel 8 százalékkal kisebb termőföldterület cserélt gazdát, mint 2019-ben. A tavalyi országos 5 százalékos árnövekedés alapján elmondható, hogy egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld 2020-ra összességében már két és háromnegyedszeresére növelte árát.

Kovács Gábor

A földek lassan elfogynak, kínálat alig van, de a kereslet magas, adott helyzetelemzést felkérésünkre Szabó Tibor mezőcsokonyai gazdálkodó, aki kukoricát, árpát, búzát és napraforgót termeszt. Tavaly jó évet zárt, és az idén is ugyanebben reménykedik. Szerinte a hektáronkénti egymillió forintos árral már nagyon jó üzletet csinálhat egy vevő Somogyban.

A kereskedelem ősi törvénye alapján az eladó szeretne minél magasabb árat kapni, a vevő pedig minél olcsóbban vásárolni, azonban a földpiacot korlátozza, hogy a gazdálkodók tőkeereje gyenge, magyarázta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) somogyi elnöke. – A termőföld ugyanúgy a gazdálkodók termelőeszköze, mint a suszternek a kaptafa – mondta Szabó Tamás, a MAGOSZ megyei elnöke. – A földárak emelkedése jövedelmezőségi kérdéseket vet fel, ezért én örülök annak, ha Somogyban csökkennek az árak és a földbérleti díjak. A gazdáknak 8–12 százalékos nyereséggel már elégedettnek kell lenniük. Hiába jöhet most jelentős áremelkedés a gabona, kukorica és a napraforgó árában, de arról kevesebb szó esik, hogy a vetőmag, a növényvédő szer és a műtrágya is drágul. Az is tény, hogy a mezőgazdaságban hihetetlen mértékű hitelállomány halmozódott fel.

A legnagyobb magyar bank a NAV adatait felhasználva megrajzolta az ország legfrissebb termőföldérték-térképét. A termőföld évek óta egyre drágul, 2020-ban azonban Somogy egyike volt annak a három megyének (Zalával és Békéssel együtt), ahol átlagban mégis csökkentek a földárak. Az ország többi részén viszont nőttek, leginkább Fejérben (18 százalékkal), de Nógrád, Pest és Heves megyékben is 10 százalékot meghaladó mértékűen. Talán ennek is köszönhető, hogy tavaly jobban megérte megyénkben venni földet, mint másutt. Ez mutatkozhat meg abban, hogy az eladott termőföldterület az országban a legnagyobb arányban, 35 százalékkal Somogyban nőtt. A tranzakciók, vagyis az adásvételek száma csak három megyében nőtt 2019-hez képest, és a legnagyobb mértékben, 7 százalékkal éppen Somogyban.

 

A Balatonnál a legdrágább

Művelési áganként különbözően alakultak az árak. 2020-ban országosan 13 százalékkal drágult a kert-gyümölcsös kategóriába eső föld, a szőlőterület 7 százalékkal került többe. Somogyban is vannak frekventált helyek, ilyen a városok környéke, a zártkertek és a Balaton-part, ahol hosszú évek óta határozott áremelkedések láthatók a földpiacon. Országosan összességében tavaly kevesebb és kisebb termőföldterület, ám drágábban cserélt gazdát, mint az előző évben. 2019-ben 1,593 millió forint volt az eladott termőföldek átlagára országosan, és 2020-ban ez az érték 1,673 millió forintra emelkedett. Érdekesség, hogy az országos 1,673 millió forintos átlagos hektárárat legjobban a fonyódi járásé közelíti meg. A siófoki járásban 1,8 és 2,1 millió forint közé esik az átlagár, de a dél-somogyi járásokban 1,2 és 1,5 millió forint közé eső árért már beszerezhető egy hektár termőföld.

Földárak változása 2020-ban:

Megye Százalék

Fejér + 18 %

Nógrád + 15 %

Baranya + 5 %

Tolna + 3 %

Békés – 1 %

Somogy – 5 %

Zala – 8 %

Termőföld forgalma 2020-ban:

Megye Hektár

Szabolcs-Szatmár-Bereg 4400 ha

Bács-Kiskun 3700 ha

Somogy 2600 ha

Tolna 1400 ha

Zala 1300 ha

Baranya 700 ha

Forrás: OTP Termőföld Értéktérkép, NAV

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában