élhető siófokért

2021.06.19. 12:00

Lokálpatrióta közösség alakult Siófokon

SióKör néven új, civil közösség alakult Siófokon. A lokálpatrióta társaság célja, hogy megvitassa azokat a fejlesztési, turisztikai, vagy épp kulturális kérdéseket, amelyek a város életét és fejlődését hosszú távon meghatározzák.

Kolumbán T.

– Az egyéni törekvéseket háttérbe szorítva, a közösségi érdekeket előtérbe helyező, politikamentes közösség létrehozása volt a célunk – fogalmazott a SióKör napokban megtartott, első találkozóján Juhász László alapító a kört életre hívó Advocatus pro Urbe Siófok Alapítvány képviseletében, aki Lantos Péterrel, a 30 éves múltra visszatekintő alapítvány elnökével együtt köszöntötte a résztvevőket. A társaságba azokat a siófokiakat invitálták, akik munkájukkal, vállalkozási tevékenységükkel értéket teremtettek a városban, és bizonyították elkötelezettségüket Siófok fejlődése mellett. A SióKör találkozóin a résztvevők olyan témákat feszegetnek majd a jövőben, mint a közúti vagy a tömegközlekedés kérdése, de szó lesz a város ikonikus épületeiről, a Sió-csatornában rejlő lehetőségekről.

A kör első témája a Rózsakert felújítása volt, amelynek terveibe és a felújítás ütemezésébe a terület megjelenését újragondoló Gazsó István táj- és kertépítészmérnök adott betekintést. A SióKör résztvevői mostantól mintegy havi rendszerességgel találkoznak. A nyárra tervezett összejövetelek témái között a Sió-parti Krúdy sétány felújításának kérdése és városi közeledés sokat vitatott ügye is szerepel.

Maradjanak meg a kulturális értékek a fejlődő városban

– A legnagyobb aggályom 2006 óta, hogy kapok egy feladatot egy díszes gomb megtervezésére úgy, hogy mindeközben nem ismerem a kabátot. Lehet, hogy nem is volt, és nem is lesz soha kabát… – adott hangot dilemmájának Gazsó István tervező a Rózsakert átépítésével kapcsolatban.

L. Miha Emőke építész arról beszélt, hogy a megújuló Rózsakert szép színfoltja lehet a városnak, de értelmet és tartalmat kellene adni neki. Véleménye szerint az egykori fürdőtelep szerepét hangsúlyosabban érvényre kellene juttatni, az eltűnő értékeket megmenteni. A parti területek egységes kezelése mellett érvelt Ripszám János építész. – Az élhető város lenne a kulcsszó. Ennek rengeteg összetevője van. A Sió évtizedek óta téma – mint a város észak-déli irányú ütőere. Legalább a Fő utcáig meg kellene csinálni a Krúdy sétányt, hogy az szép legyen – fejtette ki az Ybl-díjas építész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában