vihar

2021.06.26. 08:24

Szétverte a libatojás nagyságú jég Kadarkutat

A péntekre beígért felfrissülés erős széllel, sok esővel és több helyen nagy méretű jéggel érkezett meg Somogy megyébe. Kadarkúton szétverte a házak tetejét a libatojás nagyságú jég, szombaton reggel már a károk felmérésén dolgoztak.

Sonline

Ahogyan arról már beszámoltunk brutális jégeső formájában érkezett a frissülést hozó hidegfront Somogy megyébe.

Gigéről küldte olvasónk, Zoltán ezeket a fotókat, amelyeken jól látszik, hogy itt is nagyméretű jégdarabok hullottak.

Kaposmérőben is heves zivatar tombolt, jég fehéredik olvasónk fotóján és az is jól látszik, hogy akkora mennyiségű eső hullott, hogy megállt a csapadékvíz a kertben.

Kadarkúton is brutálisan tombolt a vihar pénteken, a helyiek szerint letarolta a települést a jég. Volt, aki úgy fogalmazott: katasztrófa sújtotta övezethez hasonlítanak az utcák. Volt olyan ház, amelynek tetejét teljesen szétverték a helyenként tojás nagyságú jégdarabok.

[video width="368" height="656" mp4="https://www.sonline.hu/wp-content/uploads/2021/06/4687549kadarkuti.mp4"][/video]

 

Mónika otthonát is tönkretette a hirtelen jött vihar, a tetőről gyakorlatilag minden második cserép hiányzik.

Az asszony azt mondta: a ház még lakható, de nem tudja, hogyan hozzák rendbe a károkat, mivel nincs biztosításuk a házra. Karsai József, kadarkúti polgármester még péntek este közzétett egy bejegyzést közösségi oldalán, amelyben úgy fogalmazott: ítéletidő tombolt Kadarkúton.

Karasi Józsefet szombat reggel értük el, amikor éppen a házakra szánt takarófóliákról intézkedtek Kadarkúton. – Reggel hat órától tájékozódunk a helyzetről, egyeztetünk a katasztrófavédelemmel. De totálisan szétverte a házak tetejét az egész településen a vihar, a legtöbb ház a Rákóczi és a Nagy utcákban keletkezett, valamint a Körmendi utca elején. Ezekben az utcákban majdnem minden házat szétvert a vihar, a palatetők nem bírták a libatojás nagyságú jegeket. Most éppen fóliákat szerzünk be és igyekszünk segíteni, hogy ideiglenesen le lehessen takarni a megsérült tetőket. Két autónk már elindult a fóliákért, mondta a Sonline.hu kérdésére Karsai József, polgármester.

Ötven esethez riasztották őket

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatta a Sonline-t, hogy péntek délutántól szombat reggelig ötven vonulások volt a viharral összefüggésben. Többségében kidőlt fák, leszakadt faágak adtak munkát a tűzoltóknak, de több helyen tetőszerkezeteket rongált meg a vihar. A legtöbb káresemény Ságváron volt, ahol csaknem húsz esethez riasztották a tűzoltókat.

Mezőcsokonyán kettéhasadt egy 25 méteres fenyő, amelyet a kaposvári tűzoltók létráról távolítottak el, Zicsen négy fa dőlt ki egyszerre, amelyeket a tabi önkormányzati tűzoltók távolítottak el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában