véradókártya

2021.06.17. 14:00

Vásárlási kedvezményt kapnak a véradók

Június 14. a véradók világnapja. Az Országos Vér­ellátó Szolgálat jóvoltából hétfőtől kedvezményes vásárlási lehetőségekkel élhetnek a véradók, akiknek a segítségét önkéntes véradókártyával szeretnék meghálálni.

Harsányi Miklós

– A véradók megbecsülése és a véradás népszerűsítése: ez a világnap legfőbb üzenete – mondta Hujber Tamás, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének munkatársa. – Tavaly január elejétől június közepéig 4597-en jelentek meg azokon a véradásokon, amelyeket mi szerveztünk, 2021-ben ebben az időszakban 4566-an. A középiskolákban, az egyetemen, illetve számos üzemben, gyárban már a koronavírus-járvány első hulláma alatt sem tudtunk véradást tartani, ám azóta igyekszünk pótolni a kiesést. Különösen lényeges ez most, a vakáció előtt. A szabadságok alatt általában kevesebb a véradó, viszont döntő, hogy az egészségügyi intézményekben állandó megfelelő mennyiségű vérkészlet álljon rendelkezésre.

Megyénkben hétfőn Lengyeltótiban és Balatonendréden volt véradás, kedden Nagyatádon kívül Tengődön lesz, szerdán Somogyszobon, Siófokon, Bodrogon és Osztopánban fogadják azokat, akik segíteni akarnak. A jelentkezők előtte nyilatkozatot töltenek ki, s fejenként 4,5 deci vért vesznek le. Lényeges, hogy mindenki vigye magával a személyi igazolványon kívül a taj- és a lakcímkártyát. Mindenhol ellenőrzik a véradók testhőmérsékletét, s akinél 37,5 Celsius-fok feletti értéket mérnek, nem léphet a helyiségbe. Hujber Tamás kiemelte: a következő hetekben, hónapokban folyamatosan végzik a munkájukat. S abban bíznak, hogy minél több új, köztük fiatal is bekapcsolódik a véradásba.

Hétfőtől a donorok országszerte kedvezményes vásárlási lehetőségekkel is élhetnek az Országos Vérellátó Szolgálat jóvoltából, derült ki a szervezet tájékoztatójából. A donorok a következő véradásukat követően az ott megadott írásos nyilatkozatuk után e-mailben megkapott – egy ingyenes applikációban bemutatható – kártyáikkal több mint ezer kiskereskedőnél, valamint helyi szolgáltatónál vásárolhatnak majd kedvezményesen fél éven keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában