ad abszurdum

2021.07.18. 16:04

A kakasok még verik a palávert, de a harang már néma Balatonberényben

Petíciót írtak a polgármesternek a Balatonberényben nyaraló turisták, hogy halasszák későbbre a kora reggeli harangozást, mert nem tudnak tőle pihenni. Később újabb panaszt kaptak, amelyben azt kérték tőlük, hogy kezdjenek valamit a kakasokkal is, mert azok is túl hangosak reggelente.

K. G.

A polgármester azt nyilatkozta, hogy még ők sem tudják megtiltani a kukorékolást. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a reggeli harangszót nem az önkormányzat tiltatta le.

– Évekkel ezelőtt érkezett egy aláírásokkal támogatott petíció, melyben azt kérték, hogy az idegenforgalmi szezonban a hajnali harangozást öt óráról egy későbbi időpontra halasszák el – idézte fel az ügyet lapunknak Horváth László polgármester. – A kérelmet továbbítottam az egyházközségnek, mert ők az illetékesek. Akkoriban beszéltem a megyéspüspök úrral, és megerősítettem, az önkormányzat nem akar beleavatkozni az egyházközség belügyeibe. Az elmúlt években a regnáló plébánosok döntöttek a hajnali harangszóról, és vagy későbbre halasztották, illetve újabban arról döntöttek, hogy július és augusztus hónapban nincs hajnali harangszó. Ezt én korrekt, megfontolt kompromisszumként értelmezem.

A Balatonberényben pihenő turisták egyébként elég érzékenyek a zajokra, néhány évvel ugyanis ezelőtt azért tiltakoztak, mert túl hangosnak találták a közeli szőlőültetvényen elhelyezett ágyút, amely a seregélyeket tartotta távol a terméstől. Ebben az ügyben az önkormányzat továbbította a kéréseket a kormányhivatal környezetvédelmi osztályához. A kakasokra visszatérve a polgármester megjegyezte, hogy régebben az önkormányzat megtilthatta az állattartást, de most magasabb szintű jogszabály rendelkezik erről, így a kukorékolást nem tilthatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában