honvédelmi nap

2021.07.18. 14:00

Fegyversimogatás mellett ismerhették meg a taszári múltat

Repülőgép szimulátorba ülhettek az érdeklődők, már csak így élhették át a repülés élményét azok, akik ellátogattak a hétvégén a volt taszári laktanya területére.

Kovács Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

A gyerekeket ismertették meg a taszári repülőtér múltjával, és a igyekeztek közel hozni hozzájuk a katonai pályát. A szombati bemutató a Szomszédolás a Kapos völgyében rendezvénysorozat része volt. A gyerekek terepmintást arcfestést kaptak, paintball és airsoft lövészeten vehettek rész, és fegyversimogató címszóval nyerhettek tapasztalatot a katonaságról. Ennek megfelelően kitelepült a Magyar Honvédség toborzó irodája, és a „Ha én katona volnék” című rajzpályázat nyerteseit is köszöntötték.

Sokan voltak kíváncsiak a Katonai Repülő Múzeumra, ahol Kontsagh Sándor, a múzeum lelke, – saját szavaival élve a takarítója és az igazgatója– mutatta be az újdonságokat. A taszári repülős múlt megmaradt emlékeit ő rendezte állandó tárlattá.

– Ez a repülős sisak Angliából úgy került a múzeumba, hogy egy látogató az interneten megvásárolta, és amikor kiderült, hogy egy taszári pilótáé volt, nekünk ajándékozta – mutatta a nyugalmazott törzszászlós a legújabb szerzeményüket.

Egy MIG-21-es vadászgép repülőgépkabin műszerfalát is fel tudták állítani egy adományozó jóvoltából. Régi fotók kerültek elő az elmúlt időszakban. Az egyik, 1983-ban készült képen egy amerikai robotrepülőgép makettje látható. A magyarok egykor ezen gyakoroltak, mint ellenséges gépen, de amikor Taszárra megérkeztek az 1990-es években az amerikaiak, rögtön le kellett fűrészelni a makettet, ami azóta elkallódott. Egy másik felvétel megörökítette, hogy a reptér egyik felén felfestett célkörök voltak, hogy a földi célok lövészetét gyakorolhassák a pilóták. Csak úgy mehettek az éles lőtérre, ha fotólövészeten, egy fotógéppuska segítségével bizonyították, hogy mire képesek. Kontsagh Sándor nagyon büszke arra, hogy a belga királyi múzeum részére felújítottak egy MIG-21-es repülőgépet amelyik egykor az NDK haderejét szolgálta. A belga királyi légierőnél a hangsebesség feletti sebességet kutatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában