fotók

2021.07.15. 14:00

Már most nagy a kereslet a finom tóti dinnye iránt

Beérett a somogyi dinnye, átlagosan 200-250 forintért kínálják kilóját. A megyében a hideg tavaszi idő miatt később kezdtek a palánták cseperedni, de a hőség begyorsította az érést és egy héttel korábban élvezhetjük a szomjoltó gyümölcs ízét.

Góz Lilla

– Összeütött csizmaszár hangjának kell lennie, akkor jó érett – mondta az unoka nagypapájának aki már oszlopos tagja a családi vállalkozásnak. Bugyiék 6,5 hektáron termesztenek dinnyét Tóti határában, az idén már a 39. szezont kezdték meg. – A tavaszi hideg miatt később ültettük a palántákat, csak április 22-e után, szerencsére a fagyok elkerültek minket – mondta el Bugyi Roland termelő. A nyári hőség viszont ledolgozta a csúszást és a napokban nyitották ki az ültetvényük előtti faházukat, ahol görög és sárgadinnyét árulnak.

– A minőségre és a mennyiségre sincs panasz, a nagy hőségben szinte egész nap csepegtető öntözéssel tápláljuk a növényt. Ez a 40 fok már sok neki, még jó, hogy a lomb takarja, így nem sül ki, a 30 fok lenne az ideális – jegyezte meg Bugyi Roland.

Testvére, Szabolcs szerint, ha a jég elkerüli az ültetvényt, akkor jó szezonra számíthatnak. Ha minden ideális, akkor hektáronként 80 tonna dinnyét tudnak betakarítani.

– Hatféle csíkos, valamint fekete héjút és sárgadinnyét kínálunk, egy új fajta nagyon bevált, vékony a héja és nagyon édes, múlt hét végén már 14-es cukorfokot mértünk – tette hozzá Bugyi Szabolcs. Nagyon nagy a kereslet a hazai gyümölcsökre, a dinnyére is, vásárlóik többsége visszajár hozzájuk.

– Én mindig innen viszem, eddig sosem csalódtam a minőségben – mondta el az egyik vásárló, aki a Balaton partjáról érkezett Lengyeltótiba, hogy a nyár gyümölcsét megkóstolja. De ottjártunkkor egy kereskedő is megérkezett, hogy Zala megyébe vigyen a somogyi dinnyéből. Idén átlagosan tíz százalékkal többe kerül a dinnye kilója Somogyban. – Februárban kezdtünk poharazni, majd magolni, saját palántát nevelünk és október végén szedjük fel a csepegtetőcsöveket és a fóliát, ha marad a kereslet augusztus 20-ára elfogy a dinnye nálunk.

Bőséges a kínálat szeptemberig

Somogy megyében közel ötven hektáron foglalkoznak dinnyével. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogyi Igazgatóságának adatai szerint Lengyeltóti mellett Marcali, Mesztegnyő, Csököly, Tótújfalu, Darány, Szulok, Kálmáncsa és Patosfa környékén találhatóak kisebb ültetvények. Idén hazánkban mintegy 3500 hektáron termesztenek görögdinnyét és mintegy 150-160 ezer tonna termés várható. Az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők, akik a hőségben jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni. Az átlagos dinnyefogyasztás 12 kilogramm fő/év, ami az idei elhúzódó melegebb időjárás miatt akár két kilogrammal is emelkedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában