segítség

2021.07.17. 16:00

Nyitva a gyűjtőpont, milliónyi búzaszem segíti a rászorulókat

Tizenegyedik alkalommal kezdődött meg a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, amely keretében idén is több tízezer rászorulóhoz juttatják a Kárpát-medencében a lisztadományokat. Harmadszor nyitották meg a somogyvári gyűjtőpontot pénteken.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

– Tavaly közel háromtonnányi búza gyűlt itt össze a helyi és környékbeli gazdáktól. Az a célunk, hogy legalább az idén is ugyanennyi mennyiséget gyűjtsünk össze – mondta el Gyenis Sándor, a gyűjtőpont vezetője a megnyitón. Hozzátette: most hektáronként átlagosan 7 tonna búzát tudtak betakarítani, az aszály miatt egy közepes termés lett idén. – Nem felhőtlen a 2021-es év a magyar agrárium számára – mondta el a pénteki sajtótájékoztatón Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott. Kétezer hektárnyi területre 170 gazda tett bejelentést fagykár miatt, majd pár hete jégkár sújtotta Somogyot, hét településen 4750 hektárnyi területen okozott károkat az időjárás. Jelenleg aszálykár miatt 1450 hektárra jelentettek a szakhatósághoz károkat.

– Több szállal kötődünk az agráriumhoz, számos osztályunk dolgozik együtt az agrárkamarával, és idén is vállaljuk, hogy az adományok mielőbb rászoruló intézményekbe kerüljenek – mondta el Nesz­ményi Zsolt. Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke elmondta: tavaly 271 gazda 13 gyűjtőponton 31,4 tonna búzát adott össze. – Ebben az évben 15 gyűjtőpontra várjuk az adományokat, kezdeményezni fogom, hogy a lisztadományokból a koronavírus miatt árván maradt gyerekek is kapjanak – emelte ki Szabó Tamás. Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke arról beszélt, hogy a Magyarok Kenyere Program a nemzeti összefogás jelképévé vált.

Somogyban évről évre több gazda csatlakozik adományozók táborába. – Ez több, mint egy jótékonysági akció, határon belül és kívül a nemzetünk összefogásának szimbóluma, a kenyér számunkra mindig is egy szakrális táplálék volt – emelte ki Móring József Attila, a térség ország­gyűlési képviselője. Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere kiemelte, hogy a program révén megvalósul a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás is, az önkormányzat is többzsáknyi búzával támogatja a programot.

Fotó: Kovács Tibor

 

Barcson őrlik a lisztet, augusztus 14-re kell elkészülniük

A kezdeményezés 2010-ben Pécsről indult el Korinek László ötlete nyomán, amelynek hatására 2011-ben 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze a szervezők, és az ebből őrölt lisztből sütötték meg az augusztus 20-ai ünnepi kenyeret és cipókat. A megmaradt lisztet a Csaba testvér vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta, az általuk nevelt több ezer gyermek 4 havi étkezésének támogatására. Tizenöt somogyi gyűjtőponton várják a búzával teli zsákokat, amelyeket július 1-jétől augusztus 20-ig lehet leadni. A búzával teli zsákok ismét Barcsra, Somogy egyetlen működő malmába kerülnek, ott készül a liszt. Augusztus 14-ére kell elkészülniük, ekkor rendezik meg a megyei kenyérszentelés és összeöntés ünnepét Barcson. Szeptemberben juttatják el a rászorulóknak a liszttel teli zsákokat. A Magyarok Kenyere Alapítvány a természetbeni adományok gyűjtése mellett pénzadományokat is fogad, valamint a személyi jövedelemadó egy százalékával is támogathatjuk a szervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában