Minden napra Balaton

2021.08.09. 14:00

Vérért jöttek a Balatonhoz

Hajók és vitorlások pihentek a fonyódi kikötőben. Mellettük a parton szokatlan módon egy busz is leparkolt a napokban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma bocsátotta rendelkezésre a jól felszerelt járgányt, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) vért gyűjtsön a segítségével. Az OVSZ ugyanis egy nyári, Balatoni véradó kampányt indított.

Turbéki Bernadett

Fotó: Nemeth_Levente

Csütörtökön Balatonbogláron, pénteken Balatonlellén várta a véradóbusz a segíteni szándékozókat. A nyárral az iskolai vakáció mellett megkezdődött a szabadságolások időszaka.

Hosszú évek tapasztalata, hogy az utazásokkal egy időben csökken a véradási kedv. A balesetek, műtétek azonban ugyanúgy igénylik a kórházi ellátáshoz szükséges vérkészítményeket. Ezért is van duplán szükség az emberek önzetlen adományára a betegek maradéktalan ellátásához. A déli parton töltött első két nap szinte ugyanolyan véradó kedvvel találkoztak a buszon, mint máskor egy művelődési házhoz kitelepülés esetén. Napi ötven véradó fordult meg a parkolókban.

– Még sosem adtam vért ilyen buszon, bevallom, kicsit a kíváncsiság is hajtott – mondta Szalai László, aki nyaralását tölti Balatonlellén. – Eszembe sem jutott volna, hogy vért adjak, ha nem látom meg a buszt – tette hozzá.

– A honvédségnél adtam először vért, mert járt érte két nap „eltáv”. Azóta ez a mostani már az ötvenkilencedik alkalom – mondta Nyakas Zoltán, aki csaknem negyven éve véradó s vidáman emlékezett az első alkalomra.

– Nagy kihívás volt legyőzni a félelmeimet legelőször, ám amikor megtudtam, hogy nullás vércsoportom van, utána rendszeresen adtam vért – mesélte már Varga Eszter, aki a harminckilencedik véradásán vett részt a különleges véradó buszon.

A parkolóban Leposa Zsolt állt bevetésre készen, aki a motorozás szerelmese, és önkéntes vérlovag is egy személyben. Heti egy alkalommal vállal ügyeletet, hogy ha a kórházak kifogynak a vérkészletből, a legrövidebb úton eljuttassa a sürgős műtétekhez az éltető folyadékot.

– Nem mindig tudjuk, hogy miért van szükség a vérre, amit szállítunk, mert nincs idő megbeszélni, de legutóbb kiderült, hogy egy újszülöttnek vittem vércsere miatt – mondta Leposa Zsolt, aki több százezer kilométert motorozott már.

Bemutatót tartottak

A véradással párhuzamosan a Balatonlellén állomásozó gyermekmentő szolgálat is bemutatót tartott: az érdeklődőknek megmutattak néhány helyesen elvégzett, életmentő műfogást.

– A nyári vízibaleseteken kívül ugyanúgy riasztanak bennünket közúti balesetekhez is, allergiás reakciókhoz, amelyeket méh- vagy darázscsípés vált ki. Gyakoriak a trambulinozás okozta kéztörések is. Sok baleset elkerülhető lenne, ha a szülők jobban oda figyelnének a gyerekekre – mondta Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója. Öt alapszabályra is felhívta a jelenlévők figyelmét. Mint kiemelte, a strandolók felhevült testtel ne ugorjanak vízbe, sekély vízbe sem javasolta az ugrálást a gyerekeknek. Viharjelzés ideje alatt pedig ne induljanak neki a víznek, bármilyen csábítóak is a hullámok. Bringázáshoz bukósisak viselését kérte, és azt, hogy a tizenévesek alkoholos befolyásoltság alatt ne menjenek be a Balatonba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában