új otthon

2021.08.19. 19:00

Csaknem 740 millió forintos beruházás közeledik a végéhez Segesden

Berzencét és Kéthelyt követően Egy nagy álom megvalósulása – Kolostorkiváltás Segesden – címmel egy csaknem 740 millió forint összköltségvetésű beruházás közeledik a végéhez a hajdani királynéi városban.

Lőrincz Sándor

A Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthon telephelyén, az egykori kolostorépületben 72, fogyatékossággal élő lakóról gondoskodott hosszú éveken át az intézmény, ám az európai uniós támogatásból megvalósuló projekt új ellátási formát biztosít számukra, az úgynevezett támogatott lakhatást. A hat – egyenként 12 lakó befogadására alkalmas – új családi házból négy már elkészült, kettőnél pedig vélhetően október végére fejeződnek be az építési munkálatok. A pályázat keretében sor kerül saját fenntartásban biztosított alapszolgáltatások – étkeztetés, házi segítségnyújtás, támogató szolgáltatás, fogyatékos személyek nappali ellátása – kialakítására is.

Szerdán a Pacsirta-ház lakói ültek örömünnepet. Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára az átadáson kiemelte: azzal, hogy Segesd a „kiváltási” folyamat részesévé vált, egy rendszerváltásnak is részese lett, ugyanis a szocializmus időszaka gátolta, hogy közbeszéd tárgya legyen a fogyatékosság. A polgári kormány viszont lehetővé teszi, hogy a fogyatékossággal élők a támogatott lakhatás keretében ugyanúgy éljenek, mint ép társaik – családias otthonokban, önállóan ugyan, de felügyelet mellett, akár munkát is vállalva.

Versnek és vidám táncos koreográfiának is tapsolhattak a résztvevők, akik megrendülten hallgatták a látássérült Kovács Attila történetét, melyből kiviláglott, több évtizedes szociális otthoni múlttal is van értelme a létnek, s új otthonát semmiért sem adná.

Nincs miért félni

Szászfalvi László, országgyűlési képviselő a hitre, az összefogásra és a kitartó munkára hívta fel a figyelmet a térség szempontjából meghatározó, a somogyi építőipart is meglendítő beruházás kapcsán. Tamási Áront idézte: azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Nemes Zita intézményvezető az összefogás erejére, de az újtól való félelmekre is utalt, de már bizonysággá vált, hogy alaptalan volt minden kétely; a lakók jól érzik magukat új otthonukban.

Fotó: Óvári Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában