Süsü

2021.08.01. 20:00

Jött, látott és ismét rabul ejtette a legkisebbek szívét

Stílusosan, sárkányhajón érkezett Csukás István mesehőse, Süsü, hogy ismét találkozzon egészen fiatal és idő közben szülővé érett rajongóival Balatonszárszón.

Turbéki Bernadett

Fotó: NEMETH_LEVENTE

Ki messzelátóval fürkészte a vizet, ki pedig „alvós” Süsüjét ölelgetve várta a legillemtudóbb egyfejű sárkányt a balatonszárszói parton, ahol egy tűt sem lehetett leejteni, annyian szerettek volna találkozni a sárkányhajón érkező kedvenccel.

– Ezt a kicsit hadviselt Süsü figurát még én kaptam a szüleimtől, amikor annyi idős voltam, mint most a fiam – mutatta Csernai Péter, aki minden évben elhozza a most hétéves Marcit Süsü fogadására, Balatonszárszóra. – Aligán nyaralunk, mindig akkorra időzítjük a nyaralást, amikor Süsü érkezik.

 

Kovács Áron és Veress László korábban nem ismerték egymást, ám Süsü összehozta őket. Mindketten egy-egy horgolt sárkányfigurával a hónuk alatt jöttek az eseményre. – Talán ugyanonnan rendeltük a kézműves figurákat – állapította meg Kovács Márton, az egyik kisfiú édesapja, aki azt is elárulta, hogy a hétköznapjaikat is meghatározza Süsü története. – Amikor megdicsértem a kisfiamat, azt kérdezte, hogy akkor „engem ezek szerint nem kerget el az apukám, mint a Süsüt?”

 

– Süsü jószívű, mégis kitagadja az apukája. Nem tud repülni, de képes tüzet fújni – sorolta Veress Lackó, miközben horgolt sárkányával a hóna alatt várta, hogy a mesehős partot érjen. Rövidesen aztán felcsendült a jól ismert Bergendy-dal, és Lelovicsné Pichler Zsuzsanna nyakában a hároméves Lucával is hangosan szavalta a közismert illemszabályokat.

– Tegnap is Süsüt néztünk, nagy kedvencünk, mi magunk is ezen nőttünk fel. Szerintem csakis a szülőktől függ, hogy mit raknak a gyerekek elé – mondta az anyuka.

– A mai gyerekek is rajonganak érte, de nekem is könny szökött a szemembe, amikor megérkezett a kedvenc mesefigurám – mondta Lelovics Balázs nyakában a hétéves Lilivel. Süsüt hamar körbevették a rajongók, mindenki fényképezkedni szeretett volna vele.

Idén már másodszor helyettesítette Fekete János, Balatonszárszó polgármestere Csukás Istvánt, aki korábban mindig a parton fogadta Süsüt. – Pista bácsi emlékére duplán kell ápolnunk ezt a hagyományt – mondta Fekete János. A polgármester kiemelte, Csukás István mindaddig a köztudatban marad, amíg könyveit olvassák, és a belőlük készült rajz- és bábfilmeket nézik a gyerekek úgy, ahogy ő is szívesen teszi.

Fotók: Németh Levente

likebalaton.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában