megyei politika

2021.08.18. 11:30

Mostanra kirajzolódni látszanak már az előválasztási törésvonalak Somogyban

Lassan tisztázódnak az erőviszonyok és megmutatkoznak a törésvonalak az ellenzéki előválasztás előtt Somogyban.

K. G.

Helyi önkormányzati választás szavazás

Fotó: Bús Csaba

Kedden Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja jelentette be Kaposváron, hogy Szendefy Máriát, a jelöltjüket a somogyi 1. sz. választókerületben visszaléptetik Horváth Ákos javára, ugyanakkor Szendefyt harcos zöld jelöltnek és pártja élő lelkiismeretének nevezte. A füstös szobák háttérmegegyezéseivel szemben ez nyílt felállás, ezzel fogadta a visszalépést a Jobbikot és a Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM) maga mögött tudó Horváth Ákos, aki civil jelöltként köszönte a támogatást. Ezzel feltehetően Horváth Ákos és a DK, MSZP-Párbeszéd jelöltjeként induló Varga István közötti küzdelem döntheti majd el a kaposvári előválasztást, de a Momentum színeiben induló Bereczki Dávid is versenyben van jelenleg.

A megye többi részén is egy DK-Jobbik szembenállás látszik kibontakozni. Siófokon (4. sz. vk.) két jelölt vetette magát nyilvántartásba: Kovács Miklós a DK színeiben és Potocskáné Kőrösi Anita, aki begyűjtötte a Jobbik, az LMP, az MSZP-P, az MMM és az Új Világ Néppárt támogatását. Potocskáné nem számít visszalépésre, és lapunknak a korrekt munkakapcsolatát emlegette a DK helyi jelöltével.

Barcson (2. sz. vk.) is két jelölt indul: Ander Balázs (Jobbik, LMP, Momentum, MMM) és a DK-s Nemes Gábor. Ander Balázs lapunknak azt nyilatkozta, hogy Dél-Somogyban nem tud visszalépésről, és ő biztosan nem fog visszalépni, hiszen a 2018-as országgyűlési választásokon elért 38 százalékos eredménye önmagáért beszél.

Marcaliban (3. sz. vk.) egyértelmű a helyzet, ugyanis Steinmetz Ádámnak (Jobbik, LMP, MSZP-P, MMM) nem akadt kihívója, bár a DK és a Momentum nem biztosította a támogatásáról, de nem is állított ellenjelöltet. A voksolás szeptember 18-a és 26-a között lesz, Marcaliban mindennap, a többi helyen egy-két napig. A marcali körzet 72 településéből csak 9–10 helyen lehet személyesen szavazni, de online mindenki megteheti.

Kaposváron némi zavart okozott az ellenzék erőterében, hogy Molnár Péter (DK) új munkára hivatkozva lemondott az önkormányzati képviselői tisztségéről. A jegyző küld értesítést az ellenzéki pártoknak, nyilatkozzanak arról, hogy egyöntetűen kit támogatnak, és ha nem tudnak megegyezni, akkor a listáról a következő jut be a kaposvári közgyűlésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában