fogas kérdés

2021.08.17. 11:30

Védettségi igazolvány nélkül mélyen a tárcába kell nyúlni a fogászati beavatkozáshoz

Védettségi igazolvány híján már csak 48 órán belül készült negatív PCR-teszt vagy a beavatkozás napján készült negatív antigéngyorsteszt birtokában végezhetnek halasztható invazív fogorvosi kezeléseket a rendelőkben. Sok beteg meglepődik az új szabályozáson.

Góz Lilla

20200606 Mosonmagyaróvár Határnyitás Képen: Dr Dr Kannmann Frank Fogorvos, Mészáros Anita Asszisztens Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Volt, aki foghúzásra, más fogkőleszedésre érkezett az egyik fonyódi magánfogorvosi rendelőbe hétfőn délelőtt. Többen meglepődtek, hogy egy új szabályozás szerint már nem mindenkit látnak el a fogorvosi rendelőkben.

– Az egy hete életbe lépett rendelet szerint csak azok részesülhetnek invazív fogorvosi kezelésben, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal vagy van 48 órán belül készült negatív PCR-tesztjük vagy a beavatkozás napján készült negatív antigén gyors­tesztjük – mondta el Sztankula Kornél fonyódi magánfogorvos. – Kivételt a sürgősségi ellátás képez. Hozzátette: a szabályozás szerint hat éven aluli gyermekeknek nem kell teszt. – Nem könnyű a betegeimnek PCR-tesztet csináltatni, főleg, akiknek nincs autójuk és kistelepülésen laknak, ugyanis csak a nagyobb városokban van lehetőség teszteltetni – mondta el a fogorvos. Megjegyezte: egy gyökérkezelés esetében legalább 3-4 alkalommal vissza kell menni az orvoshoz, tehát ahhoz, hogy el tudják látni, több tízezer forintos pluszköltséggel kell számolniuk.

– A rendelet szerint az invazív kezelés esetében a testüregbe, vagyis a mi esetünkben a szájba hatolás esetén is kell a negatív teszt vagy a védettségi igazolvány – mondta el Herczeg Olga, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának országos alelnöke. Hozzátette: szakmai állásfoglalást kértek arról, hogy a fogröntgenfelvétel készítésekor, a fogszabályozás és az iskolafogászati szűrés esetében milyen szabályok vonatkoznak a kezelésekre, mert ezekre részletesen a rendelet nem tér ki.

A hat év feletti gyermeknek is kell teszt, ám ez ingyenes

Egyes gyermekfogorvosok szerint az egy hete életbe lépett szabályozás nehéz helyzetet is előidézhet a rendeléseken, mert a hat év feletti gyerekeknek is kell teszt. Annak viszont örülnek, hogy a rendelet azt végre egyértelműsíti, hogy a 18 év alattiak számára a PCR-teszt térítésmentes. A sürgősségi ellátást leszámítva ez jelenleg a gyakorlatban úgy néz ki, hogy el kell menni a családorvoshoz, ő megrendeli a mentőktől a PCR-tesztet, ha az megvan, akkor a fogorvosnak mielőbb találnia kell időpontot a kezelésre.

A gyerekeken kívül azoknak is ingyenes a PCR-teszt, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja, vagy a szakorvosi vélemény alapján a covid–19 elleni oltóanyaggal nem olthatók be.

Fotóill.: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában