bárki kóstolhat

2021.09.10. 20:00

A somogyi hárs is sláger a mézfesztiválon

Hárs, akác, medvehagyma, galagonya a és gesztenyemézet is kóstolhattak a pénteken megnyílt 15. Kaposvári Mézfesztivál látogatói. Szita Károly polgármester nyitotta meg a kétnapos, jubileumi találkozót. Szombaton színes programokkal folytatódik a rendezvény.

Harsányi Miklós

– Bámulatos a mézkínálat, rengeteg finomságot lehet a fesztiválon találni – mondta Somogyvári László kaposvári nyugdíjas. – Leginkább az akácmézet szeretem, majdnem mindennap eszem vajas-mézes kenyeret, s általában helyi méhészek termékeit vásárolom. Biztos lehetek abban, hogy minőségi és finom portékát árulnak. S ahogy látom, sokan szeretik a mézet, a kóstoló sátorhoz egymás után érkeznek a látogatók.

 

Szikrázó napsütésben nyílt meg pénteken a két napos fesztivál, melyen 45 kiállító vesz részt. Az 50 grammos, elegáns parányi üvegbe csomagolt galagonya méz 900 forint, az egy kilós változat pedig 4900 forintot kóstált az egyik standon. A másik helyen fahéjas, kókuszos, rumosdiós, narancsos, lekváros puszedlitől roskadozott az eladóhely. Egységesen 1950 forintba került a finomság, s a másik slágertermék a mogyorós csók volt.

Németh Zsolt alsónemesapáti kiállító 16 féle mézet kínál, s kezdetek óta minden alkalommal eljön Kaposvárra. Jó a hangulat, szép a város és bőven vannak visszatérő törzsvásárlók: szerinte részben ez a vonzereje a rendezvénynek. Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke azt mondta: a fesztivál közös ünnep. A látogatóké és a méhészeké egyaránt, s hihetetlenül nagy öröm, hogy már 15. alkalommal rendezhetik meg a találkozót.

– Az elmúlt másfél évtized bebizonyította, hogy a program iránt töretlen az érdeklődés – hangsúlyozta. – Abban bízom, hogy a jubileumi találkozónk után még legalább további 15 ilyen fesztiválunk lesz, s később is évről évre folytatódik a program és újabb, fiatal méhészek is bekapcsolódnak a rendezvénysorozatunkba.

Lovagrendek a Kossuth téren

A honvédzenekar bevonulása után Szita Károly, Kaposvár polgármestere nyitotta meg a fesztivált, amely szombaton kilenc órától folytatódik. Tíz órakor vonulnak be a Méz Lovagrendek, s a fesztiválozók a Mézkirálynővel is találkozhatnak. A Zselici Mézlovagok avatása után Varga Péter plébános szenteli meg az idei termelői mézeket, s megáldja a mézlovagokat. Délután három órától a magyaregresi férfikórus fellépését tekinthetik meg a rendezvény látogatói, később – többek közt – a Kisgyaláni Nőegylet, a Kaposvári Dalárda és a Taszári Turul Egyesület Rozmaring Kórusa is bemutatkozik. A Nita Dance Modern műsora este hatkor kezdődik, a La-No-Live Együttes retro-partyja nyolctól lesz.

A szakvásár reggel nyolctól látogatható, míg az előadások 14 órától kezdődnek. A programnak a katolikus gimnázium ad otthont. A méhegészségügyi kérdéseken kívül az ágazat aktualitásairól is szó esik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában