előadás

2021.09.30. 14:00

A sötét triád tagját nehéz felismerni, mert megnyerő

Köztünk járnak, de nehéz felismerni őket, mert megnyerőek, sikeresek, sőt akár vezető beosztást is betölthetnek – mégis a lélek sötét oldalát képviselik. A veszélyes személyiségtípusokról Bereczkei Tamás professzor tartott előadást a Somogy Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnál (TIT).

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A sötét triád – így emlegette előadásában a három személyiségtípust Bereczkei Tamás, a PTE Pszichológiai Intézet doktori iskolájának vezetője. A nárcisztikus csak önmagát szereti, a machiavellista színlel, hazudik és becsap, az extrém pszichopata pedig akár sorozatgyilkos is lehet. Mindhármukban közös a manipuláció és az érzelmi hidegség. Eltérő mértékben jelentkezhetnek egyes emberekben, a hétköznapi vonásoktól a klinikai esetekig.

A nárcisztikus ember túlértékeli saját személyiségét, önmagát mások fölé helyezi és különlegesnek tartja. Úgy érzi, hogy nem kap elég tiszteletet, és irigy mások sikereire, nagyravágyó és lenéző. Talán nem meglepő, de sok eltúlzott önértékelésű celeb és médiasztár van közöttük. De létezik a sebezhető nárcisztikus is, aki érzékeny a kritikára, emiatt sérülékeny és visszahúzódó, igyekszik elfedni a felsőbbrendűségi érzését.

A pszichopata a legkegyetlenebb, nincs bűntudata és lelkiismeret-furdalása, amorális és racionálisan gondolkodó. A többi ember fölött állónak tartják magukat, képtelenek szeretni és kötődni, nem szorongnak. Rendkívül impulzívak, ez az agresszivitásuk alapja. Az elsődleges pszichopaták 80 százalékban genetikai örökségük miatt válnak ilyenné, a másodlagos pszichopatákat a kedvezőtlen környezet alakítja ki, mert úgy nőnek fel, hogy nem törődnek velük. A sorozatgyilkos Ted Bundy 36 gyilkosságot vallott be, de akár 100 nőt is megölhetett. Megnyerő, jóképű férfi volt, aki könnyen ismerkedett. A kedvenc módszerre az volt, hogy begipszelte a karját, és megkérte a nőket, hogy segítsenek neki könyveket pakolni az autójába.

– A machiavellista nem patológiás állapotú, a mindennapokban mégis ők okozzák a legtöbb problémát – mondta a professzor. – Meggyőzően hazudnak, nehéz felismerni, hogy mikor nem mondanak igazat. Nagyfokú cinizmus jellemzi őket, melynek egyik központi eleme, hogy meg vannak győződve, mások éppolyan erkölcstelenek és szabályszegők, mint ők, csak ezt nem merik felvállalni. Különösen veszélyesek, mert rugalmas a stratégiájuk: állandóan változtatják befolyásolási taktikáikat a sármos fellépéstől az erőszakos megnyilvánulásokig.

Jól haladnak a társadalmi ranglétrán, gyakran sikeresek

A machiavellisták főként akkor csalnak, ha a leleplezés esélye alacsony. Mások előtt gyakran színlelnek önzetlenséget, de amikor nincsenek szem előtt, szabadon követik önérdekeiket. Gyakran sikeresek, a munkahelyi előmenetelük jó, sőt a többiek is azt gondolják róluk, hogy jó vezetők. Lubickolnak abban, ha nincsenek előírt szabályok és szigorú felügyelet a munkahelyen, mert akkor büntetlenül halászhatnak a zavarosban. Kaméleonok, jól alkalmazkodnak, igyekeznek kiszámíthatatlanná válni, másokat elbűvölni. Mindhárom személyiségtípus, a nárcisztikus, a pszichopata és a machiavellista is akkor a legveszélyesebb, ha magas intelligenciával párosul. Így jól rejti el a szándékát a társadalmi játszmákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában