nő a kereslet

2021.09.13. 09:00

A termelőknek is fel kell készülni, ha több helyi kerül a tányérba

2022. január 1-től a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek legalább 60 százaléka csak hazai forrásból, vagy rövid ellátási láncon keresztül beszerzett formában kerülhet a közétkeztetők konyhájába, akik áremelésre is számítanak.

Kovács Gábor

Kaposváron 2020 márciusa óta változatlanok a térítési díjak, az alsó tagozatosok ebédje, tízóraija és uzsonnája napi 657 forintba kerül. A megyeszékhelyen különféle korcsoportoknak napi hatezer adag ételt főz a Szakácstündér Kft., és felkészültek már a törvényi változásra, keresik a kapcsolatot a helyi élelmiszer-termelőkkel.

Miután az EMMI rendelete az országban egységesítette a közétkeztetést, a Magyar Közétkeztetők Szövetsége volt az egyik kezdeményezője és támogatója annak a javaslatnak, amivel el szeretnék elérni, hogy az alapanyagok is egységesítve, magyar termelőktől, magyar beszállítóktól származnának. Abban bíznak, hogy a mezőgazdasági termelőknek lesz elég kapacitásuk.

– Az azonban árnövelő tényező, hogy nem minden kistermelőnek van ehhez raktári és logisztikai háttere – mondta lapunknak Vargáné Achátz Zsuzsanna, a szövetség szakmai tanácsadója. A NÉBIH termőföldtől az asztalig programjában szigorított az ellenőrzés, az ennek való megfelelés költsége is beépül a kistermelők anyagárába. Összesen akár 30-40 százalékos áremelkedésre is számítanak a közétkeztetők. Azonban azt szeretnék, hogy az önkormányzatok vállalják át a különbözetet. Ez egységes normatívát jelentene, de így csak jó alapanyagból készült ételek kerülnének a gyermekek asztalára.

Két gyümölcsöse is van a bolhói önkormányzatnak, amelyek jövőre fordulnak termőre. A gyümölcsök a helyi menza konyhájára kerülnek majd. – Amit termelünk, rögtön visszük a konyhára – jelentette ki Horváth Csaba, Bolhó polgármestere. – A közmunkaprogramban krumplit, hagymát, uborkát, káposztát és paprikát termesztünk szabadtéren és fóliában egyaránt. A maradékot szétosztjuk, de jut programokra, rendezvényekre is.

Az őstermelőket részesítik előnyben

A lábodi Kótai általános iskolában a tanévben 179 gyermek étkezik, a többség ingyen, mert a település önkormányzata átvállalta a terhet a rászorulóktól. – Néhány éve történt alapnorma-emelés az iskola menzáján, ez lehetőséget teremtett arra, hogy olyan alapanyagokkal dolgozzanak, ami megfelel az egészséges táplálkozás irányelveinek – mérte fel az igazgató, Dominkó János. – A mi konyhánkon nem szükséges az egészségesebb ételek ára miatti emelés, mert az alapanyag mennyisége, minősége megfelelő.

A Buzsák Térségi Konyha menzaszolgáltató naponta megközelítőleg 700 adag ebédet főz iskolásoknak, óvodásoknak, a nyugdíjasoknak és a vendégeknek. A helyi és környékbeli őstermelőket részesítik előnyben, mert ismerik őket. Szőlősgyörökön van a telephelyük, de még 7 települést látnak el: Buzsák, Táska, Lengyeltóti, Öreglak, Somogyvámos, Kisberény és Pamuk lakóinak is szállítanak ételt. Takács Itala, a menza vezetője szerint nehéz tartani a versenyt a dráguló élelmiszerárakkal,ám egyelőre még nem emelnek árat.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában