különleges megoldások

2021.09.23. 11:30

Boldog kenyereket készít az egykori hivatalnok

Tizenöt év hivatalnoki munka után döntött úgy, hogy kipróbálja magát pékként Szulimán Gabriella. A kaposvári édesanya otthonában alakította ki műhelyét, ahol finomabbnál finomabb kovászos kenyereket készít. Már nem csak barátainak süt, hanem eladásra is, heti kétszáz kenyér dicséri keze munkáját.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Egy nagy péklapát jelzi a ház bejáratánál, hogy hol található Szulimán Gabriella kovászműhelye Kaposváron.

– A kovászt Szabi péktől, azaz Szabadfi Szabolcstól kaptam, és etetgetem rendszeresen, sütés előtt pedig aktiválom – mutatta a féltve őrzött kovászt a hivatalnokból lett sütődés, akinél heti két alkalommal közel kétszáz kenyér sül ki.

– Húsz-huszonnégy óra kell, amire elkészül a kenyér, vasárnap éjfélkor élesítem a kovászt, hajnalban pedig kezdődik a tészta dagasztása, amelyet háromszor hajtogatok egy-egy óránként, majd az előformázás, formázás után délután kettőkor kerül a hűtőbe, ahol 12-14 órát pihennek 6-8 fokon – sorolta a kenyérkészítés fázisait. Hozzátette: kedden hajnalban kerülnek be a kenyerek a sütőbe, ahol 40 perc alatt szép pirosak lesznek. – Néha megviccel a természet, és kidudorodik, úgy hívom, hogy ilyenkor jelenik meg a kenyér boldogsága – mondta el mosolyogva.

Szulimán Gabriella tizenöt éven át dolgozott hivatalnokként, és egyik napról a másikra megszűnt az állása. Ekkor döntötte el, hogy kipróbálja magát pékként. Megszerezte az iskolában az alapokat és számos workshopon képezte magát. Eleinte csak a barátoknak sütött, azóta már az egyik helyi kézműves boltnak szállít be, valamint otthonában is kaphatóak finomságai. A közelmúltban a Somogyi Kosár kezdeményezéshez is csatlakozott, bízva abban, hogy minél szélesebb körben megismerik a termékeit. – Az élesztős kenyereket néhány óra alatt sütési állapotba hozzák a pékek, a benne lévő gombák nem a termékben, hanem az ember gyomrában, bélrendszerében teszik a dolgukat, ami nagyon megterhelő, míg a kovász kevésbé viseli meg az emberi szervezetet – emelte ki a kaposvári pék. Fiai a tesztelői, és ha valami nem ízlik nekik, nem kímélik édesanyjukat.

Számára a legnagyobb boldogság, mikor pozitív visszajelzést kap egy-egy kóstolás után. – Van egy tucatnyi barátomból álló kontrollcsoportom, akik a kezdetek óta bátorítanak, kóstolják a termékeimet, és egyikük mesélte, hogy a napokban egy ismerőse megállította és javasolta neki a kenyeremet, majd közölte vele, hogy ő már régóta teszteli – tette hozzá. A kenyerek mellett bagettet, valamint köményes és magos kovászchipset is készít, amelyet a jövőben szeretne éttermeknek kínálni.

 

Finom kenyér csak jó minőségű lisztből süthető

Kiemelte: a jó alapanyag elengedhetetlen, szerinte finom kenyeret csak minőségi lisztből lehet sütni. – Kellő alázattal, türelemmel és kitartással kell készíteni, megadni az időt, hogy a három szentség – a liszt, a víz, a só – tehesse a dolgát és az összetevőkből tészta legyen, a tésztából pedig kenyér, ehhez azonban elengedhetetlen az emberi tényező, azon belül is a pék szíve és keze – jegyezte meg a kaposvári pék. – Kicsit idegenkednek az emberek a mákos-áfonyás fehér kenyértől, de miután megkóstolták, nagyon ízlik nekik, emellett készülnek magvas, hagymás, paradicsomos ízesítésűek is, de mindig valami újdonságon töröm a fejem – tette hozzá Szulimán Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában