ünnep

2021.09.12. 20:00

Borszenteléssel és felvonulással kezdődött a szüreti mulatság

Emléktáblát avattak és papi áldást kapott az újbor a híres karádi szüreten, ahol vidám felvonulással tettek hitet a hagyományok ápolása mellett. Az ünnep arra is lehetőséget adott, hogy áttekintsék a falu fejlődését.

Kovács Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Régen a községben 600 házat számláltak, s hozzá ugyanannyi pincét. Mára csökkent a szőlősgazdák száma, de a falu belterületén így is 250 hektár szőlő található.

– A szüret már megkezdődött, de a kis parcellák még hátravannak – mondta Harangozó Tamás, aki maga is szőlősgazda. – A boglári borvidékhez tartozunk. Jónak ígérkezik az idei termés, de az időjárással volt gondunk, mert a jégverés elérte Karádot is.

 

A régi karádiak legnagyobb ünnepe volt a szüret, ami ma is az egyik legfontosabb közösségi esemény. Szent Mihály-nap tájékán összegyűltek a karádiak a pincéknél, mindig voltak köztük jókedvű dalosok és táncosok.

– Csőszleányok és csőszlegények vigyázták a feldíszített koszorút, és aki lopott a szőlőből, váltságot adott – idézte fel Szukits Sándorné, miközben feltette a kontyra való, kányának hívott karádi fejfedőt.

Sokan a mostani szüretre is népviseletbe öltöztek. Huber Dániel szerint az igazi karádi nem indul el a mulatságba a híres fehér hímzéssel díszített, karádi inge nélkül. Gergely Rozália a fiatalok kalapjára kötött szalagot, egy szál rozmaringgal.

– Régen októberben volt a szüret, mert nem a mai korai fajták voltak – emlékezett id. Kreka József. – Én is táncoltam gyermekkoromtól fogva. Hárman jártuk a karádi kanásztáncot a Balaton táncegyüttes előtt, Együd Árpi bácsi volt a tánctanárunk.

Karád három kincsét, a néptáncot, a népzenét és a hímzést is megjelenítették az idei szüreten.

– Igyekszünk a fiatalságot bevonni, évről évre többen részt vesznek a hagyományok ápolásában – mondta Schádl Szilárd polgármester.

A Kossuth-parkból indult a menet, kenyérlángos sütés után. Lovasfogatok és feldíszített traktorok, de még a falubusz és az önkéntes tűzoltók járműve is részt vett a felvonulásban. Mindenhová nem tudtak betérni, mert 49 utcája van a községnek, de 7 megállónál összegyűltek a közelben lakók. A kisbíró kidobolta az éves híreket. A művészeti iskola diákjai és a Karád Táncegyüttes tagjai ropták a Dió banda muzsikájára. A felvonulókat mindenütt vendégül látták, süteménnyel, itallal kínálták. Szalai Tamás andocsi plébános megáldotta az újbort. Az idei szüreti felvonulás fénypontja volt, hogy a művelődési ház falán emléktáblát avattak Horváth János, a népművészet mestere tiszteletére, aki az egész világot bejárta a karádi kanásztánccal, így méltán lehetnek rá büszkék. Az estet szüreti bál zárta.

Schádl Szilárd szerint soha rosszabb éve ne legyen Karádnak, mint az idei, mert folytatódott a falu fejlődése. Korszerűsítik az orvosi rendelőt, hamarosan egy fogorvosi széket is vásárolnak, így újraindulhat Karádon a fogorvosi ellátás. Felújítják a szolgálati lakást, és két utca is új burkolatot kapott, valamit a külterületi utak is készülnek. Bölcsődét építenek, segítve a családokat. Karádon a közlekedés javult, miután az Andocsra vezető országutat 9 kilométer hosszan felújították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában