fejlődés

2021.09.24. 10:00

Elkerülő út épül, de a körgyűrűre még várniuk kell

Jövő nyárra szeretné bemutatni a Siófokot délről elkerülő út végleges nyomvonalát a projektet koordináló Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A város számára égető igény van a tehermentesítő útra, aminek a kiviteli tervei optimális esetben 2024-re készülhetnek el.

Kolumbán Tünde

Állami forrásból épülhet meg a Siófokot déli irányban elkerülő út, aminek megépítése évtizedes téma a városban. 2014-ben úgy tűnt, hogy megvalósulhat a terv, amit akkor az uniós források átcsoportosítása és a nyomvonal miatt kialakult lakossági tiltakozás húzott keresztbe. Hosszú évek várakozása után a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) mostanra kormányzati támogatáshoz jutott, az előkészítési munkák pedig el is kezdődtek. Annyi biztos, hogy a déli elkerülő út a 65-ös főút siófoki belterületi szakasza és a Somlay Artúr utca között épülhet meg az M7-es autópályával párhuzamosan. A 3,5 kilométer hosszú, kétszer egysávos út nyomvonalára több lehetőség is felmerült. Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója szerdán Siófokon arról számolt be, hogy az utat az autópályától minél délebbre vezetik, hogy a lakosságot a legkevésbé zavarja. – Az út megépítéshez a 65-ös út felől nemcsak a Sión, de a Siófok-Kaposvár vasútvonal felett is át kell kelni, meglévő közlekedési csomópontokat kell átalakítani, újakat kell építeni – mondta Nagy Róbert. Hozzátette: a Sió csatornán az új kiliti duzzasztó úgy készült el, hogy a továbbfejlesztésével az autós forgalmat át lehet vezetni rajta.

– Az út jelentősen csökkenti majd a városon áthaladó személy- és teherforgalmat, mérsékli majd a városi utak leterheltségét, ami különösen a nyáron jelent problémát – mondta Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője, aki arról is beszélt, hogy akkor lesz teljes a kép, ha Nagykanizsa felé is kiépül az elkerülő, ezáltal körgyűrű alakul ki Siófok körül.

Lengyel Róbert polgármester arról beszélt: az elkerülő út megépítése nemcsak a Kiliti városrészben élők közlekedését könnyíti majd meg, de a délről érkező átutazók elterelésével a belváros forgalma is csökkenthető lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában