könyvbemutató

2021.09.29. 09:00

Lelki vívódások közt menti a katonák életét a hercegnő

Az első világháború idején, az olasz fronton játszódik Üveges Huba öreglaki író legújabb könyve. A lövészárok hercegnője című háborús, romantikus thriller főszereplője Anna Luiza ápolónő, aki fedezékről fedezékre szalad, hogy segítséget nyújtson a sebesülteknek.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Jó pár évet várni kellett, hogy újabb történetet vessen papírra Üveges Huba. A fiatal történész, aki jelenleg keramikusként dolgozik, már gyerekkorában tollat ragadott. Nyolcévesen az egyik novellájáért különdíjat kapott. Első könyve, egy romantikus kalandregény egyetemista korában, 2013-ban jelent meg. Utána hosszú ideig csak elbeszéléseket írt, és ahogyan fogalmazott, hagyta, hogy az írói technikája beérjen.

Legújabb alkotása, A lövész­árok hercegnője egyévnyi munka után, idén jött ki a nyomdából. A regény főszereplője kitalált személy, azonban a második világháborúban, a Don-kanyarban szolgáló Windischgrätz Natália hercegnő is mintául szolgált. – A történet a brutalitás miatt játszódik az első világháború idején, 1918-ban – mondta Üveges Huba. – Azért is választottam ezt az időszakot, mert a korábbi háborúkban a főhősnő nem igazán állná meg a helyét. Akkoriban a hölgyek nem voltak ennyire harcközelben és a romantikus történet sem „működne” – fogalmazott az író.

– Anna Luiza ápolónőként elég komoly megpróbáltatásokat él át a fronton, miközben saját lelki vívódásaival és a múltjával is meg kell küzdenie. Ez adja a háborús, romantikus könyv thrillerjellegét – árult el néhány részletet a könyvből Üveges Huba. – A történet szerelmi szála a főhősnő és a kórházparancsnok kapcsolatán alapul. Kettejük feladata, hogy a kórházat hátrébb menekítsék a vélhető olasz offenzíva elöl. A kórházparancsnok, aki egy volt elitkatona, elkezd gyengéd érzelmeket táplálni a főhős iránt. Anna Luiza életében azonban már van egy másik férfi, akit hat éve nem látott. A történetet egy misztikus szál is bonyolítja, ez leginkább az ápolónő álmaiban jelenik meg.

Az öreglaki író szabadidejében tájképeket, portrékat fest és tetovál is. A könyv borítója és az illusztrációs képek is a keze munkáját dicsérik. Üveges Huba történelmi témájú videókat is készít, melyeket feltölt az internetre. Kevésbé ismert vagy elfeledett magyar eseményeket igyekszik bemutatni.

Apró betűk közt

– Idén februárban kezdtem el videókat készíteni – mondta Üveges Huba –, s ezeket már egyre többen megnézik. A nézők eddig megismerhették Mátyás király 1480–1481-es otrantói hadjáratát. A másik sikeres videóm az 1526-os pusztamaróti vérengzést mutatta meg, de foglalkoztam a koreai háborúban tevékenykedő magyar egészségügyis misszió munkájával is – tette hozzá a történész. – Ezek tipikusan azok az események, melyek hiányoznak a történelemkönyvekből, vagy csak nagyon apró betűvel jegyezték le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában