kihívás

2021.09.06. 11:30

Második nekifutásra feljutott Európa csúcsára a mérői vendéglátós

Nem adta fel, amíg meg nem mászta Európa legmagasabb hegyét. A kaposmérői Ellenberger Csilla a napokban érkezett haza az Elbruszról, amelynek nyugati ormára, 5642 méter magasra jutott fel pécsi társával és orosz túravezetőjével. 2016 óta nem volt magyar mászó, aki feljutott volna a kontinens legmagasabb keleti és nyugati ormára.

Góz Lilla

Gyerekként fára mászott, focizott Ellenberger Csilla. Nyolcéves volt, mikor Teremi József felfigyelt rá. A közös munka hamar meghozta a sikert, és megnyerték a háromtusa bajnokságot 1976-ban. Felnőttként is meghatározó maradt életében a sport.

A kaposmérői nő a vendéglátásban dolgozik, így naponta 14–16 óra munka és pár óra alvás természetessé vált számára. Hat évvel ezelőtt egy komoly műtéten esett át, amely után újabb célt tűzött ki maga elé.

– A műtét utáni nap hazajöttem a kolléganőm temetésére, és nem mentem vissza a kórházba. Első nap otthon zokogtam, megrogytam – mondta. – Rádöbbentem, hogy milyen szerencsés vagyok. Élek, és meg van mindkét lábam és kezem.

Ezek után a kaposmérői származású vendéglátós egy barátja révén rátalált egy magyar hegymászó csapatra. Két évvel ezelőtt elutazott velük az Elbruszra, hogy feljusson a tetejére. – Maximalista vagyok, a csapat egyedüli lány tagjaként mindent megtettem azért, hogy a mínusz 27 fokos hőmérsékletnél, a 70 kilométeres szél mellett feljussak a csúcsra – mondta. – Két társunk feladta és mi is visszafordultunk 100 méterrel a cél előtt – idézte fel két évvel ezelőtti helymászásának történetét. Idén augusztus végén újra repülőre szállt, hogy befejezze azt, amit elkezdett.

– PCR-teszttel indultunk Budapestről, majd volt húsz óránk Moszkvában, megismertünk egy ott dolgozó magyar fiút, aki megmutatta nekünk a várost éjszaka. Nála is laktunk, azóta is tartjuk vele a kapcsolatot – mondta el Ellenberger Csilla. – Múlt pénteken mínusz négy fokban indultunk el 3800 méterről a szálláshelyünkről, 5100 méterig csak kétszer álltunk meg pár percre és a legmagasabb pontra 5642 méter magasra is sikerült felérnünk reggel tíz órára a pécsi Tímár András és az orosz hegyi vezető társaságában. – Nagyon észnél kell lenni, bármikor jöhet egy nagy vihar, lavina – mondta. – Vallásos családban nőttem fel, szerintem a hit plusz erőt adott nekem a nehéz helyzetekben. Nincs bennem félelemérzet, mert tudom, hogy fent vigyáznak rám – emelte ki a kaposvári hegymászó.

Ellenberger Csilla már tervezi következő útját Grúziába és Törökországba. – Szeretnék eljutni a hét földrész hét legmagasabb csúcsára, mivel 53 éves vagyok, ezért az Everestet nem a végére hagynám. Hiszen az minden hegymászó álma, köztük az enyém is – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában