tisztítsuk meg az országot

2021.09.24. 20:00

Összefogást hirdetett a klímavédelemért a megyei közgyűlés

Somogy belép a Nemzeti Klímavédelmi Szövetségbe, felszámolhatják az illegális hulladéklerakókat – erről döntöttek a pénteki megyei közgyűlésen a képviselők, akik a katasztrófavédelem éves beszámolóját is meghallgatták.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Felszámolják az illegális hulladéklerakókat a megyében, miután a Somogy Megyei Önkormányzat húsz településsel együtt pályázatot nyújtott be erre a célra. A „Tisztítsuk meg az országot!” nevű akció keretében összesen több mint 100 millió forintot oszthatnak szét a megyében. Az önerő nélküli pályázat megvalósítási határideje 2021 november 30, mindehhez feltételes közbeszerzési eljárást indítottak.

A vármegyeháza dísztermében hamarosan pakolnak, hiszen megkezdődik az épület régen várt energetikai felújítása. Biró Norbert közgyűlési elnök (FIDESZ-KDNP) felhívta a figyelmet arra, hogy feltárult egy ajtó helye, ahol egykor az alispáni lakosztály állt. A munka nem egyszerű, mert műemlékvédelmi szempontoknak kell megfelelni, például nem lehet kicserélni azt a faanyagot, amit a zsidó hitközség adományozott az ablakokhoz még 1832-ben. Gyenesei István (Somogyért) arról érdeklődött, hogy miért nem indult meg a levéltár régi épületének felújítása. Tizennégy hónap áll rendelkezésre az építkezés befejezésére, felelte Sárhegyi Judit, megyei jegyző. A levéltár közbeszerzése még tart. Ha felszáll a füst, október 4-től megköthető a szerződés.

A képviselők arról is döntöttek, hogy Somogy belép a Nemzeti Klímavédelmi Szövetségbe, amely a megyék összefogásával alakult meg. Szajcz Adrián alelnök (FIDESZ-KDNP) kifejtette, hogy konkrét lépések szükségesek az eredményekhez. Balla Péter (Momentum) azt kérte, hogy ragaszkodjanak a mérőszámokhoz, de Huszti Gábor alelnök (FIDESZ-KDNP) megnyugtatta, hogy nyitott kapukat dönget, mert ez már a megyei klímastratégia kidolgozásánál is így volt.

Zárt ülésen döntöttek a kitüntetésekről

A képviselők zárt ülésen szavaztak a megyei kitüntetésekről, melyeket a következő megyenapon, 2022. január 6-án Lengyeltótiban adnak át. A közgyűlés meghallgatta Wéber Antal dandártábornok beszámolóját a tavalyi évről. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai 2020-ban 2996 káreseményhez, a tűzoltóknak 805 tűzesethez és 1477 műszaki mentéshez vonultak. Gyenesei István az M9-es autópályáról és arról kérdezte Biró Norbertet, hogy mi hangzott el azon a találkozón, amelyet Szekszárdon tartottak. Biró Norbert elmondta, hogy szó esett egy Bonyhádot Kaposvárral összekötő gyorsforgalmi útról, amely délről halad a Kapos folyó mentén, és elkerüli Dombóvárt. Ez már szerepel a helyi rendezési tervekben, sőt a kisajátítások is megkezdődtek hozzá. Gyenesei István felvetésére a viharkárosultaknak és a horvát földrengés kárvallottjainak gyűjtött adományokról is beszéltek. Kiderült, hogy a horvátoknál egy zeneiskola felújítására megy majd a somogyiak segítsége, ám a pénzt még nem tudták átadni, pedig az ügyben a Országos Horvát Önkormányzat is közbenjárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában