múlt és jövő

2021.09.17. 20:00

Rendhagyó megyenapon fejezte ki összetartozását Somogy

Rendhagyó módon szeptember 17-én tartották meg az ünnepi közgyűlést és a megyenapot, mert vízkeresztkor a járvány miatt erre nem volt lehetőség. A megyecímer adományozásának 523. évfordulójáról pénteken Barcson emlékeztek meg a Széchényi Ferenc Gimnázium aulájában.

Kovács Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Somogy őrzi értékeit, mert pillérként tartják meg a jövőt! – hangzott el az ünnepi közgyűlésen, melyet a megye déli kapujában, Barcson tartottak. Házigazdaként Koós Csaba polgármester köszöntötte a vendégeket, köztük a megye országgyűlési képviselőit, és Neszményi Zsolt kormánymegbízottat.

Barcson az elmúlt időszakban 14 beruházás valósult meg összesen 3,1 milliárd forint értékben, ami az ott élők érdekeit szolgálta a helyi közösségfejlesztés, a turisztika és az ipar terén. Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a megye családként ünnepel a Dráva fővárosában.

– Az ünnep felemeli a lelket, és megerősíti az összetartozást, amellyel közösen alakíthatjuk a jövőnket – mondta az országgyűlési képviselő.

A covid alatt soha nem tapasztalt nehézségekkel kellett szembenézni, emelte ki ünnepi beszédében a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

– Hajtsunk fejet a járvány áldozatai és elődeink munkája előtt. Isten éltesse Somogyországot! – jelentette ki Biró Norbert, aki szerint a békés építkezés folytatódik. A 2021-2027 közötti időszakban a TOP Plusz váltja fel az eddigi Terület-és Településfejlesztési Operatív Programot. Összesen 72 milliárd forintot fordíthatnak a megyei foglalkoztatásra, a helyi gazdaság erősítésére, a családok életkörülményeinek javítására, a klímabarát megye kialakítására. A Pénzügyminisztérium már elfogadta a tervet, amelyhez kapcsolódva minden somogyi település benyújthatja, hogy milyen fejlesztést szeretne megvalósítani.

– A somogyiak hűségét és önzetlen szolgálatát díjazta II. Ulászló király az önálló címer és pecsét használatával – mondta az ünnepi közgyűlés díszvendége, Schrőbel Márton, a Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkár-helyettese. – Napjainkban másfajta helytállásra van szükség a világjárvány és a migrációs nyomás közepette. Megerősíteni és megjavítani szeretnénk az Európai Uniót, nem egybeolvasztani a nemzeteket.

Átadták a legnagyobb elismeréseket a megye szolgálatáért

Az ünnepi közgyűlésen adták át a Pro Comitatu Somogy díjat a balatonkeresztúri Tengerdi Győző, nyugalmazott pedagógus, népzenekutató, népzenész és karnagy részére. Somogy Polgáraiért díjban részesült Bántó Zsuzsanna, a fonyódi Mátyás Király gimnázium nyugalmazott igazgatója, Bodó József nyugdíjas agrármérnök, helytörténész, Góz Mihály, a Buzsáki Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, Máj Péter nyugdíjas hagyományőrző, a Marcali Három Tenor (Gájer Tamás, Kelemen Gábor, Máthé Zsolt), Rigó László, a kaposvári kórház műszaki és üzemeltetési osztályvezetője, Szabó Sándor, a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium nyugalmazott igazgatója, Tóth Gergely, siófoki hoteligazgató, és a szentbalázsi Zselici Rózsakert Idősek otthonának kollektívája, a somogyszobi Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke. A közgyűlés Örökségünk-Somogyország kincse kitüntető címet adományozott a barcsi malomnak, a nagybajomi helytörténész Deák Varga József életművének, és a marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplomnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában