meder

2021.09.22. 18:00

Százezer köbméter iszapot szednek ki

M. G.

Novemberben újra kotorják a Balaton medrét, hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi online ülésén. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője elmondta, a beavatkozásra azért van szükség, hogy megfelelő legyen a tó vízminősége. A becslések szerint körülbelül százezer köbméternyi iszapot tudnak kiszedni a tóból és a következő években is hasonló mennyiséget kotornak majd ki.

Tavaly a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság harmadfokú vízminőség-védelmi beavatkozást rendelt el azért, hogy megszüntesse a 2019-es algavirágzást kiváltó okokat. Akkor mintegy 14 hektárnyi területről csaknem 90 ezer köbméter mederiszapot távolítottak el. Láng István arról is beszélt, hogy befejeződött a Balaton és a Kis-Balaton teljes geodéziai térképezése, ehhez kapcsolódóan elkészültek az új partvonal-szabályozási tervek is. A miniszterelnökség ezek alapján dönt majd a Balaton jogi partvonalának kijelöléséről.

Czipri András, a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) projektirányítási csoportvezetője arról beszélt, a vízellátórendszer a térség jelenlegi igényeit még a nyári csúcsszezonban is ki tudta elégíteni, helyenként azonban felmerültek és felmerülhetnek műszaki gondok. Ahhoz, hogy az üdülőhelyeken a növekvő vízigény miatt biztosított legyen a szolgáltatás, felújításra szorulnak a felszíni vízművek. Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője elmondta: míg 2013-ban 61 967 horgászjegyet értékesítettek, addig tavaly már 93 741-et adtak el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában