fejlődik a flotta

2021.10.12. 09:30

Félmilliárd forint értékben jönnek elektromos buszok Kaposvárra

Több mint félmilliárd forintért érkezhetnek elektromos buszok Kaposvárra, olvasható a Magyar Közlöny október 6-i számában.

Marosi G.

Az új járműveket és a hozzájuk tartozó elektromos töltőoszlopokat az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében (IKOP) száz százalékban az EU finanszírozná.

A kormányhatározat felhívja az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy a 2021–2027 közötti európai uniós programozási időszak Magyarország számára elérhető uniós források felhasználásánál a kaposvári közösségi közlekedés fejlesztése elsőbbséget élvezzen. Emellett a miniszter tegye meg a szükséges intézkedéseket a projekt európai uniós elszámolhatósága érdekében, ennek határideje 2023. december 31-e.

Az elektromos buszok nem lesznek ismeretlenek Kaposváron. A városban még augusztus elején állt forgalomba egy elektromos tesztjármű, amely öt hétig rótta az utakat. Akkor Turnai Károly, a Kaposvári Közlekedési Zrt. vezérigazgatója elmondta, az összes kaposvári infrastrukturális beruházás lehetővé teszi a buszok számára, hogy a jövőben átálljanak a legmodernebb technológiára. Kiemelte, az elektromos járműveket gyorsan és egyszerűen be tudják kapcsolni a napi közlekedésbe. Néhány héttel később Szita Károly, Kaposvár polgármestere az új Volán-buszok átadásán arról beszélt, hogy 2028-ra elektromos buszokra cserélik le a 2015-ben vásárolt, sűrített földgázhajtású járműveket. Hozzátette, ősszel újabb kettő, vélhetően Magyarországon gyártott elektromos jármű érkezik Kaposvárra, és később azok közül választják ki az új buszokat.

Fotó: M. P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában