egyetemi juttatás

2021.10.28. 17:30

Félmilliós laptop és emelt ösztöndíj csábít a mérnöki pályára

Hat laptoppal támogatta Kaposvár városa a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán induló gépész- és villamosmérnök képzést. Az elsőéves hallgatók a Kaposvár számít rád programban emelt, 75 ezer forintos havi támogatásra is számíthatnak.

Koszorus Rita

Már-már mérnöki pontossággal, egy slusszkulcs segítségével bontotta ki az ajándékba kapott félmillió forintos laptopot Agárdi Róbert, aki gépészmérnöknek tanul a MATE kaposvári képzésén.

– Mindig is érdekeltek a gépek és a műszaki terület, miután a Gépészbe jártam, egyértelmű volt, hogy műszaki területen tanulok tovább – mondta a kaposvári mérnökhallgató. Róbert és öt csoporttársa hasznos motivációt kapott a várostól, az ajándék laptopokkal. Az eszközöket Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Gyuricza Csaba rektor, Felde Imre, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese és Vörös Péter, kampusz-főigazgató adták át a hallgatóknak. A fiatalok nagy örömmel vették át a számítógépeket, amelyek bizonyosan jó szolgálatot fognak tenni a kaposvári évek során.

– Még sosem volt ilyen gépem – mondta lapunknak Koch Bence, kaposmérői leendő gépészmérnök. – A nagy feladat a képzés elvégzése lesz. Mivel én gimnáziumból jövök, a villamosság tan számomra új, de matematikából, fizikából és kémiából biztos tudással érkeztem. Bencének matematika tanára ajánlotta a kaposvári mérnökképzést, amiért nagyon hálás. Hiszen a fiatalember elmondta, hogy a műszaki terület mindig is érdekelte és Kaposváron szeretne a diploma kézhezvétele után munkát találni.

Ehhez minden lehetőség adott, mondta Gyuricza Csaba, rektor az átadón. – Ez egy történelmi pillanat, hiszen elindul a műszaki képzés Kaposváron. Egy olyan városban, ahol már öt tudományterületen lehet felsőfokú ismeretek szerezni. Ebben egyedülálló Kaposvár a többi megyei jogú városhoz képest – tette hozzá.

 

A jövő zálogai

 

A gépészmérnöki képzést a MATE az Óbudai Egyetemmel közösen indította. – Igyekszünk a helyi igényeknek megfelelni és azt ígérhetem, hogy mindent megteszünk azért, hogy a legjobb képzést kapják a hallgatók – mondta Felde Imre.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere kiemelte: fontos cél az élelmiszer- és a gépipar fejlesztése. – Ezek határozzák meg jövőnket. A vállalkozásoktól régóta hallom, hogy mérnökök kellenek Kaposváron, ennek már nincs akadálya. Önöknek nagy a felelősségük, hiszen megalapozzák, hogy a következő évfolyamok már népesebbek legyenek – fordult a hallgatókhoz a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában