galéria+videó

2021.10.16. 14:03

Gigantikus tökök feszültek egymásnak a piacon

Egy csaknem negyven kilós tök bizonyult idén a legnagyobbnak a Kaposvári Nagypiac már hagyományos töknevelő versenyén. A gigantikus termések mellett, hosszúkás, rücskös és súlyos tök is a nevezett érdekességek között szerepelt. Kicsik és nagyok egyaránt kíváncsiak a voltak a girbe-gurba, csíkos vagy épp sárgálló növényekre.

Góz Lilla [email protected]

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Volt, aki kiskocsival, más pedig a kezében hozta méretes töktermését szombaton a Kaposvári Nagypiacra. Kicsik és nagyok egyaránt tátott szájjal figyelték a méretes őszi finomságokat.

– Negyedik alkalommal hirdettünk tökversenyt azzal a céllal, hogy a helyi kis-és őstermelőket és nagyon jó minőségű terméseiket be tudjuk mutatni – mondta el Bíró Éva, a piac ügyvezetője. Hozzátette: idén az aszályos idő miatt kevesebb és kisebb méretű tökök termettek, de így is akadt bírálnivaló termés.

Három kategóriában lehetett nevezni sütőtökkel, a legnagyobb tök kategóriában pedig takarmány és halloween tökökkel indultak, valamint a legérdekesebb tök kategóriában a szín, a méret és az alak volt a döntő szempont.

Keresztes Martin három tökkel nevezett a versenyre. A sántosi fiatal négy éve foglalkozik a növény termesztésével. – 155 kiló volt eddig a legnagyobb, a töknek sok tápanyagra van szüksége, árnyékolni kell, a tűző napon megkeményedik a héja és nem tud tovább nőni, emellett fontos a folyamatos vízellátás is – tette hozzá.

A már-már állandó „tök-király” címet is birtokló Szili Dezső pedig 19,15 kilogrammos sütőtökével nevezett a versenyre. – Tavaly tíz kilóval több volt, az időjárás nem kedvezett neki, de miután megtörtént az eredményhirdetés azért megkóstoljuk, hogy finom lett-e – mondta el a kaposvári őstermelő.

A tökjelmezbe bújt piaci dolgozók embert próbáló munkát végeztek, mire az összes tököt lemérték a mérlegen. A legnagyobb tök kategóriában Keresztes Martin nyert 36,6 kilós termésével. Sütőtök kategóriában pedig Szili Dezső termése bizonyult a legnagyobbnak. A legérdekesebb tök kategóriában a kaposfői Fett József lett a befutó. A díjazottak az oklevél mellett helyi termelők termékeivel, vásárlási utalvánnyal, virággal gazdagodtak.

Kísérő programként vérnyomás és vércukor mérést végzett a Napkerék Egyesület, a látás hónapja alkalmából pedig Bazsika Mária szemész zöldhályog szűréseket végzett. A Roxínház pedig zenés-táncos produkcióval szórakoztatta a közönséget. Kovács Csaba pedig halászléval, harcsapaprikással várta a vásárlókat, a helyi termelők pedig lekvárokat, mézet és sajtokat is kínáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában