drágulás

2021.10.14. 09:30

Háromszoros áron kerül a műtrágya a földekre

Sokan már nekiálltak az őszi vetéseknek Somogyban. Idén aszály sújtotta a gazdákat, ami gyengébb terméskiesést eredményezett. Most ősszel pedig a nagy mértékű műtrágya- és üzemanyag-drágulás okoz gondot nekik.

Góz Lilla

2020.02.17. Szentpéterúr Műtrágya kihelyezés Szummer László családi gazdálkodó területén. Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

– Tavasszal 62 ezer forintért vettük, a napokban kaptuk a hírt, hogy 198 ezer forint tonnája a műtrágyának – mondta el Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke. Hozzátette: nagyon kellemetlenül érinti a szövetkezetet a háromszoros többletköltség. Kiemelte: a piacon nincs hiány a műtrágyából, viszont a gazdák többsége próbál kivárni, bíznak abban, hogy a globális gázprobléma megoldódik, ami a mű­trágya árára van kihatással.

– Hektáronként a napraforgónál és a kukoricánál öt, a búzánál hat mázsát használunk fel, csak egy hektárnyi terület műtrágya költsége százezer forint és még nem számoltuk hozzá a növényvédő szereket, a vetőmagot és a gépi költséget – mondta el Lackovics Sándor. Megjegyezte: a magas üzemanyagárak sem segítik az őszi munkát a földeken. Sok gazda keresi az alternatív megoldást, az elmúlt hetekben egyre többen keresik a szerves trágyát. – Barcsról jött egy gazdálkodó, aki 2500 tonnát vásárolt az érett marhatrágyából, amelynek tonnáját 800–1000 forintért adtuk el – mondta el Mihalecz András, a Rio Alto Kft. tulajdonosa. Hozzátette: a talaj szerkezetét a szerves trágya javítja, a száraz téli és tavaszi időjárás esetében jobban megköti a nedvességet és így növekedhet a hozam is.

Tóth István, növényvédelmi szakmérnök szerint a modern, nagy teljesítményű fajták esetében is várható hozamcsökkenés, ha gyengébb a tápanyag­ellátás.

 

Nélküle nincs bőséges termés

– Előfordulhat, hogy költségkímélés miatt néhány gazda kevesebb foszfort, nitrogént, káliumot juttat ki a területére, ami a talaj tápanyag-szolgáltató képességének csökkenését eredményezheti, ami terméskiesést okozhat – mondta el Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. Hozzátette: évek óta a hőerőművek felvásárolják a szalmát nagy mennyiségben, holott ezek visszaforgatása jó hatással van a talaj számára.

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában