fegyelem

2021.10.01. 09:00

Kell az éber iskolaőr, ha tilosban jár a diák

Szeptember eleje óta már kellett intézkednie a somogyi iskolaőröknek garázdaság miatt. Tavaly összesen tíznél is kevesebbszer kellett közbelépniük. Egyre jobb a kapcsolat az iskolaőrök és az oktatási intézmények között.

Kovács Gábor

Kezdetektől fogva, vagyis a rendszer bevezetése óta iskolaőr vigyázza a Kaposvári Szakképzési Centrum Lamping József Technikum és Szakképző iskola területét. Agócs Attila igazgató elmondta, hogy nagy az iskola területe, ezért az iskolaőrnek több kilométert kell megtennie a tanműhelyek között.

– Az iskolaőrünkkel teljes mértékben elégedettek vagyunk – jelentette ki Agócs Attila. – Tavasszal csak a szakmai gyakorlatra jártak be a diákok, és amikor április végén visszatértünk a tantermi oktatásra, akkor sem kellett közbelépnie az iskolaőrnek. A diákoknak jó a kapcsolatuk vele, szerencsére még nem volt szükség arra, hogy beavatkozzon.

Az iskolaőrök Somogy megyében a tavalyi, azaz 2020/2021-es tanévben összesen kilenc alkalommal intézkedtek a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság adatai szerint. Két esetben garázdaság bűncselekménye, vagyis verekedés, négy esetben rendzavarás szabálysértése miatt, további három esetben pedig kisebb tárgyi súlyú, az iskolai közösség rendjét sértő magatartás miatt volt szükség a fellépésre. Testi kényszert háromszor alkalmazott iskolaőr.

Az idei tanév során eddig mindössze egyetlen esetben, garázdaság szabálysértés elkövetőjével szemben kellett intézkednie iskolaőrnek megyénkben. A tanév csak pár hete vette kezdetét, így tendenciáról korai még beszélni, de az adatok csökkenést mutatnak.

Most már eltelt egy év az iskolaőri rendszer bevezetése óta, és a kezdeti kedvező tapasztalatok után továbbra is elmondható, hogy az iskolaőri rendszerrel kapcsolatban pozitív visszajelzések érkeznek a tanintézményekből. Az iskolaőrök a legtöbb esetben sikeresen alkalmazkodtak az oktatási intézmények sajátosságaihoz, így feladataikat hatékonyabban tudják ellátni, közölte a somogyi rend­őrség.

Jó az együttműködés az iskolaőr és az intézmény között, és nagyobb a visszatartó ereje, ha egy oktatási intézményben hosszú távon is ugyanaz az iskolaőr látja el feladatait. Ezáltal nem csak a feladatköre épül be az iskola szervezeti kultúrájába, de magát az iskolaőr személyét is megszokják a tanulók.

Bizalommal fordulnak hozzájuk, így sok esetben már azelőtt orvosolni tudják a problémákat, hogy intézkedniük kellene.

Somogy megyében jelenleg 33 oktatási intézményben van iskolaőr. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az eddigi feltételeknek megfelelően továbbra is várja a jelentkezőket iskolaőri munkahelyekre, mert a toborzás folyamatos. A programhoz csatlakozott iskolák száma növekedhet, ezeket az intézményeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelöli ki.

Fotó: Lang Róbert

 

A lopás és a drog is megjelent már az iskolák falai között

Az idei tanévben országosan összesen már 16 esetben intézkedtek az iskolaőrök, ezek közül négy esetben került sor testi kényszer alkalmazására. Az Országos Rendőr-főkapitányság jelentésében közölte: két esetben büntetőeljárás, egy esetben szabálysértési eljárás is indult garázdaság miatt, illetve egy-egy alkalommal lopás és kábítószer birtoklása miatt is indítottak büntetőeljárást csak az idén, a szeptember 1-től 19-ig terjedő időszakban.

Az ORFK statisztikája szerint a tavalyi tanévben összesen 335 esetben kellett intézkedniük az iskolaőröknek, ebben az időszakban testi kényszert 23 esetben, bilincset két alkalommal, rendőrbotot pedig egyszer használtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában