e-bikiclizünk

2021.10.06. 11:30

Péntekig ismét pályázhatunk elektromos kerékpár vásárlására

Hétfőtől péntekig ismét lehet pályázni az elektromos kerékpárok kedvezményes vásárlására. Somogyban is egyre többen használják ezeket a bringákat. A támogatás maximális mértéke a vételár fele, pedálszenzoros kerékpárok esetében legfeljebb 90 ezer forint, nyomatékszenzorosoknál maximum 150 ezer forint.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Megyénkben is egyre kedveltebb az elektromos kerékpár, bár a koronavírus-járvány miatt hosszabb ideje akadozik az ellátás – hangsúlyozta Littván Balázs, a kaposvári Littván Kerékpár Szerviz tulajdonosa. – A kevesebb alkatrész miatt csúszik az összeszerelés, ami viszont a kereskedelemben jelent problémát. Sok esetben lényegesen később érkeztek hozzánk is a bringák, mint azt az év elején terveztük. Akadt olyan tétel, amit eredetileg márciusban vettünk volna át, ehelyett ősszel jött meg. Jelenleg 13 elektromos kerékpár van raktáron, amit a megrendelők hamarosan elvisznek tőlünk. Legutóbb két hete adtunk el ilyen biciklit.

A kaposvári vállalkozásnál egyértelmű kereslet-növekedést tapasztaltak. Annak ellenére is így van, hogy még a legolcsóbb pedálszenzoros bringa ára is meghaladja a 450 ezer forintot. – Az egyik női nyomatékszenzoros kerékpár csaknem 960 ezer forintba kerül, de ennél drágább is van – mondta Littván Balázs. – Vegyes a vásárlói kör, nem csak hatvan felettiek érdeklődését kelti fel ez a típus. Az egyik 50 év körüli vevőnk például azért vásárolt elektromos kerékpárt, mert a rendszeresen dombos, emelkedős területen közlekedik és elektromossal könnyebben tud haladni, mint a hagyományos bringával – mondta. – Szerintem a következő években még többen keresik majd ezeket a típusokat, mivel a középkorosztály és az idősebbek körében is egyre vonzóbb a bicikli. Bár hamarosan lecseng az idei bringaszezon, ám arra számítok, hogy 2022-ben javul a helyzet, s tovább bővül az elektromos kerékpárok kínálata.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint az egymilliárd forintos keretösszegű pályázat legújabb szakasza október 4-én, hétfőn reggel nyílt meg. A támogatás maximális mértéke a vételár fele, pedálszenzoros kerékpárok esetében legfeljebb 90 ezer forint, nyomatékszenzorosok esetében 150 ezer forint a plafon. A dokumentumokat ebben a fordulóban október 8-ig, péntek éjfélig lehet benyújtani. Vida Péter, a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) megyei alelnöke szerint fontos az állami támogatás, mivel a program hatékonyan szolgálja a környezetvédelmet, s egyre többen használják a bringát a hétköznapokban is. Muzsi Zsolt, a kaposvári Zsota Tours tulajdonosa kiemelte: túráikon három éve a bringázók 8-10 százaléka használt elektromos kerékpárt, manapság közel 40 százaléka. Ez a megoldás azoknak is kényelmes lehetőséget nyújt, akik koruk vagy fizikai állapotuk miatt nem akarnak kimaradni a közös bringázás élményéből.

Újabb lehetőség

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében már a tizenegyedik pályázati szakaszban támogatja az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését a kormány október 4–8 között, derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatójából. A korábbi fordulókban összesen több mint 5300 elektromos kerékpár kedvezményes megvásárlásához igényeltek 577 millió forintos hozzájárulást.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában