munka és tudás

2021.10.15. 17:00

Százmilliókból újult meg a Noszlopy iskola

Átadták a Kaposvári Szakképzési Centrum Noszlopy Közgazdasági Technikum infrastrukturális beruházásait. A 170 millió forintos fejlesztéssel azonban nem áll meg az intézmény megújulása, további álmok teljesülhetnek. Három intézmény újul meg 2,1 milliárd forintból.

Turbéki Bernadett

Trombitaszó jelezte az átadó ünnepség kezdetét a Noszlopyban pénteken délelőtt. Az elmúlt időszak a felújításé volt, amit az épületben érezhető friss festés illata bizonyított. Nemcsak festettek. A „B”épület homlokzatát hőszigeteléssel látták el, és az összes tanterem és folyosó burkolata, és padlózata is megújult. Az „A” épület utcafronti részén kicserélték a nyílászárókat, és az épületszárny legtöbb tantermében a padlózat szintén megújult. Valamennyi tanteremben a bútorok is megújultak, amelyre a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) húsz millió forintot költött, a függönyök cseréje további tízmillióba került.

– Szeretnénk, ha egy-két éven belül a még visszalévő nyílászárók cseréje megtörténne, a homlokzat hőszigetelése, a villamos hálózat teljes felújításával megvalósulhatna – mondta Csiba Ágota, a KSZC kancellárja, aki segítséget kért a tervek további megvalósulásához.

– Nem állhatunk le! 2,1 Milliárd forintot fordítunk három középiskola energetikai felújítására tavasztól. A tervek elkészültek, hamarosan közbeszerzési eljárás indul, amint megkezdődik a nyári szünet, elindul a további felújítás a Noszlopyban, az Eötvösben, és a Lampingban – válaszolt a kérésre Szita Károly, Kaposvár polgármestere, aki kiemelte a munkahelyteremtés és a munkahelyek versenyképességének jelentőségét.

Nemeskürthy István szavait aktuálisnak érzem: „Ön kicsoda? És miért?” a kérdésnek van egy intellektuális vonzata, mert Magyarországon munka és tudásalapú társadalmat építünk, Magyarországon a tudás olyan, mint az ásványkincs – mondta Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője, aki félig közgazosnak tartja magát, mert az intézménybe járt ebédelni és édesapja is ott tanult.

További szép álmokat dédelgetnek

A KSZC-ban úgy tartják, nem mindegy, milyen körülmények között tanul a felnövekvő generáció. Nélkülözhetetlen, hogy a jövő munkavállalói azaz a jelen szakképző intézmények tanulói modern környezetben tudják elsajátítani a korszerű technológia alkalmazásához szükséges ismereteket és kompetenciákat, növelve ezzel leendő munkahelyük versenyképességét-hangzott el az ünnepségen.

– Szeretnék minden héten egy hasonló ünnepséget tartani az iskola falai között, mert az azt jelentené, hogy újabb fejlesztésen vagyunk túl. Az iskola alapítványa is szerette volna hozzá tenni a maga részét: másfél millió forintból egy régi irattárból két öltözőt alakítottunk ki, valamint az intézmény gépterme is megújult. Nagy álmunk valósulna meg, ha lenne egy közösségi terünk – mondta Keceli László, az iskola igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában