alkotás

2021.11.28. 10:15

Cukorba áztatja a horgolt csodákat a csurgói asszony

Nincs olyan nap, hogy ne kerülne elő a horgolótű Füstös Dezsőné csurgói otthonában.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Az asszony lelki megnyugvását a horgolásban találta meg. – Édesanyámék négyen voltak testvérek, mindannyian nagyon szépen kézimunkáztak és engem is megtanított a horgolásra – mondta el a nyugdíjas asszony. Eleinte édesanyja befejezetlen munkáinak állt neki, tíz éve, mióta nyugdíjas már több száz horgolt alkotás díszíti otthonát. A terítők, szőnyegek és párnák mellett egy esernyőt is készített.

– Eleinte könyvekből néztem a mintákat, majd az interneten keresgéltem, sokszor csak egy képet találtam, ami alapján nem volt egyszerű a megvalósítás, de nem adtam fel és sikerült elkészíteni – tette hozzá a csurgói alkotó.

Húsvétkor tojások, tojástartók készültek, most pedig karácsonyra készülődve harangok, angyalkák képezik a repertoárt. – Nem árusítom a díszeket, inkább elajándékozom unokáimnak, a családomnak és a barátoknak. Nagy öröm számomra, ha mosolyt csalok egy-egy horgolt alkotással az arcukra – mondta el Füstös Dezsőné. Keze nyomán egy angyalka 2–3 óra alatt elkészül. – Mikor befejezem, utána kikeményítem a horgolt mintát. Eddig több szert kipróbáltam, de a cukor vált be a legjobban – tette hozzá. Megjegyezte: nehéz minőségi fonalhoz hozzájutni és keres átlátszó gömböket is, amelyeken a minták a legjobban mutatnak.

Legkisebbik unokája szívesen talál ki a nagymamájának újabb munkát, körsálat, fejpántot és díszpárnát is készített neki. – Julcsikám kacérkodik a horgolással – mondta mosolyogva Ani néni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában