önkéntes katona

2021.11.23. 09:00

Pluszpont jár a katonai szolgálatért

A Magyar Honvédség ismét várja önkéntes katonai szolgálatra a jelentkezőket. Elsősorban azok érdeklődésére számítanak, akik nem jutottak be 2021-ben főiskolára, egyetemre vagy tanulmányukat elhalasztották.

H. M.

A jelentkezés rajtuk kívül is mindenki előtt nyitva áll, aki még nincs 65 éves, büntetlen előéletű, s legalább általános iskolai végzettsége van.

Az alapképzés január ötödikén indul. A program első ciklusát országosan közel 500-an kezdték meg szeptemberben, Somogyban 58-an. Győri Tamás főhadnagy, a kaposvári Hadkiegészítő és Toborzó Központ toborzó tisztje elmondta: a jelentkezést minél hamarabb el kell indítania annak, aki januárban meg akarja kezdeni a féléves programot. A szerződéskötést egészségügyi, pszichológiai vizsgálat előzi meg. Az első két hónapban a résztvevők alapkiképzést kapnak, majd eldönthetik, hogy ugyanazon a képzési helyszínen maradnak vagy más helyőrségben, speciális területen próbálják ki magukat. A hat hónap alatt és után is bárki választhat más szolgálati formát, azaz dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, illetve műveleti vagy területvédelmi tartalékosként folytatja a pályát.

A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbér, amely 2022-től bruttó 200 ezer forint. A katonák a program második részében már a garantált bérminimumra jogosultak havi fizetésként. A 25 év alattiak ennél is több pénzt kereshetnek, mivel mentesülnek a jövedelemadó megfizetése alól. Az önkéntes katonai szolgálatért felvételi többletpontok járnak. Aki sikeresen elvégzi a hat hónapos kiképzést, 32 pontot szerez, aki ezt követően plusz fél évet katonáskodik, 64 többletpontra jogosult. A kaposvári toborzó irodában vagy a honvédség központi online toborzó irodáján december közepéig lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában