gyémántdiploma

2021.12.04. 14:00

A nemzetnevelés is tanárfeladat

Az iskola valódi, időtálló értékeket képviseljen és közvetítsen, és hazájukat szerető, tiszta erkölcsű fiatalokat neveljen! A gyémántdiplomás középiskolai tanár, Jónás József mondta ezt, amikor arról kérdeztem, milyen üzenetet fogalmazna meg a jövő pedagógus nemzedékének.

Lőrincz Sándor

Fotó: TIBOR KOVACS

A 86 esztendős, negyed százada nyugdíjba vonult tanárember egy somogyi kisközségben, Gigében született, s ott is végezte alapfokú tanulmányait. Csurgón érettségizett, Szegedre járt egyetemre, majd a Latinca fiúkollégiumban nevelősködött, később pedig a gépipari technikum tanára lett. Magyar-történelem szakosként a humán műveltséget próbálta beleplántálni tanítványaiba, majd 15 év után a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskolában folytatta munkáját, s filozófiát is tanított, mi több: megyei szaktanácsadóként is tevékenykedett a pedagógia intézet megbízásából. 1991-ben a Somogy Megyei Önkormányzati Hivatal humán főosztályának vezetését bízták rá. Akkoriban több tucat oktatási, közművelődési, egészségügyi, szociális és gyermekvédelmi intézmény fenntartása volt a megyei önkormányzati feladata. Kollégiumokat, gimnáziumokat, szakközépiskolákat, gyermekotthonokat működtettek. Az intézmények szakmai munkáját segítette, támogatta az általa vezetett főosztály. Aki ismeri, az tudja azt is róla, hogy az igazáért mindig kiállt, a jó cél harcosa volt, s odaállt minden előremutató kezdeményezés mellé.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 60 esztendeje végzett, a gyémántdiplomás tanár nagy ajándéknak tekinti a közelmúltban átvett oklevelet. Elérzékenyülve mesélte: az egyetem díszoklevéllel jutalmazza azt a diplomát szerző, volt hallgatóját, aki egész életét a közoktatásnak szentelte, s az egyetemi avatótanács tanári pályaíve ismeretében dönt annak odaítélésének jogosságáról. Jónás József esetében ez nem volt kérdés.

Jónás József aktív kollégáinak azt üzente, tisztában van azzal, hogy a mai, digitális korban sokkal nagyobb kihívás tanárnak lenni, mint az ő idejében, ám a pedagógusok soha nem feledhetik el: csakis múltból lehet alkotni jövendőt. A hazai hagyományok nem dobhatók sutba, a pedagógusnak a szellem pallérozása mellett a nemzetnevelésből is ki kell vennie a részét.

Elégedetten él

Jónás József számos elismerés birtokosa; 1970-ben a Gépipar Kiváló Dolgozója lett, 1977-ben A Haza Szolgálatáért Érdemérem arany fokozatával tüntették ki. 1991-ben megkapta Somogy Megye Pedagógiai Díját. Jelenleg Krisztina leányánál él. Életével elégedett, bár haláláig siratja feleségét, akit 46 évesen veszített el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában