Elkérik a tanulópénzt

2021.12.30. 09:00

Alsó hangon is negyedmillió lehet a jogsi

A leendő sofőrök januártól többet fizethetnek a gyakorlati képzésért. Van olyan somogyi autósiskola, ahol már kész tényként kezelik a csaknem tízszázalékos drágulást, máshol még matekoznak a 2022-es tarifákról.

Harsányi Miklós

20200512_Újra volán mögé ülnek a megyei tanuló vezetők_Békés Megye_Fotó: Lehoczky Péter_BMH

Fotó: Lehoczky Péter

– Csütörtökig dolgozom, akkor még két B-kategóriás tanulóm vizsgázik – mondta Rétsági Attila, a kaposvári Kapos Ati autósiskola oktatója. – Legközelebb január 3-án folytatom a munkát. 1984-től vagyok a szakmában, s a járvány ellenére az idén is csaknem 80 diákot készítettem fel vizsgára – összegzett az évéről. 

A 2022-es új idény náluk nagyjából ötszázalékos drágulással indulhat. Pohner István, az autósiskola vezetője azt mondta lapunknak, költségigényes műfaj az autóvezetői képzés. Nemcsak az üzemanyag, hanem a szerviz, az alkatrész és biztosítási díjak is egyre magasabbak. Cégük legutóbb októberben közel 10 százalékos áremelkedésről döntött, akkor a B-kategóriás gyakorlati óra díja 5500 forintról 6000 forintra ugrott. Ez az összeg januártól csaknem 300-400 forinttal drágulhat. Így ha valaki elsőre mindenből levizsgázik, akkor közel 250 ezer forintot fizethet a B-kategóriás jogosítványért. Az elméleti képzés díja viszont az év elején nem változik. 

– Hét autónk van, a benzines és a dízelesen kívül az idén vásároltuk meg az első elektromos meghajtású, automata váltós járművünket - mondta Pohner István. – Utóbbiból 2022-ben is szeretnénk még egyet venni, ugyanis bővíteni kívánjuk a diákok választási lehetőségét. Másrészt fontosnak tartjuk a környezettudatos gondolkodást. A fejlesztés alapvetően a forgalomtól függ, remélhetően megvalósíthatjuk tervünket – tette hozzá Pohner István. 

A kaposvári King-a-Ford Autósiskolában januártól közel 10 százalékos áremelést terveznek. Tamás Zoltán, a cég tulajdonosa kiemelte, hogy aki jogosítványra vágyik, az akár részletfizetéssel is, de előteremti a tanuláshoz szükséges összeget. A költségek növekedése miatt hozzányúlnak a jelenlegi B-kategóriás 6000 forintos gyakorlati óradíjhoz, s a leendő teherautó-sofőrök is többet fizetnek a mostani 7000 forinttal szemben. Autósiskolájukban a hallgatók közel 80 százaléka B-jogosítványt szeretne, s előrejelzések alapján ez a folyamat 2022-ben folytatódik. 

Meiszterics János, a marcali Meiszterics Autósiskola Kft. ügyvezetője kiemelte: szinte mindegyik kategóriát érinti a tervezett 8–10 százalékos drágulás. Az 1989-ben alapított cégük két buszon kívül három teherautóval, tíz személygépkocsival végzi a tanulóvezetők oktatását. 

 

Menetre készen 

Egy B-kategóriás tanulóvezetőnek minimum 29 órát kell a volán mögött ülnie, a harmincadik órán következik a forgalmi vizsga – jegyezte meg Pohner István. – Ahhoz, hogy folyamatosan menetre készek legyenek a járműveink, kiemelt figyelmet kell fordítani a műszaki állapotukra. A rendszeres karbantartás, a szükséges alkatrészcsere tetemes összegbe került, legutóbb csaknem 300 ezer forintot költöttünk az egyik oktatókocsira. 

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában