üvegfúvás

2021.12.05. 14:00

Csodák születtek a folyékony üvegből Bárdudvarnokon

Három napos rendezvénysorozat keretein belül nyerhettek bepillantást az érdeklődők az üvegfúvás mesterségébe a bárdudvarnoki Nemzetközi Üveg Alkotótelepen.

Lapat Lili

A rendezvényen az alkotó folyamaton kívül egy kiállítást is megnézhettek az oda látogatók, mely számos elismert üvegművész alkotásaiból állt össze. Az Egerből érkezett Herczeg István műszaki üvegtechnikával nyűgözte le a fiatal érdeklődőket. Ezzel a technikával a lángnál különböző üvegszálakból alakítja a tárgyat, melyekből lombikokat, illetve különböző laboreszközöket gyártanak. Ő azonban illatszeres üvegeket, valamint medálokat készít inkább belőlük.

 

A szintén üvegművész, Smetana Ágnes szív alakú kelyheket készített, mert fontosnak tartja, hogy szeretetet ültessünk a világba és ezt szimbólumokkal is erősítsük.

A rendezvényen Farkas Zsófia szobrászművész is részt vett, aki egy kissé eltérő módszert alkalmazott műalkotásai elkészítéséhez.

– Én egy olyan technikát használok, amivel felolvasztom az üveget egy kemencében, majd egy előre elkészített, hőálló gipsz formába csurgatom a felolvasztott üveget – mondta el kérdésünkre Zsófia.

Az eseményre kilátogató érdeklődők szabadon kipróbálhatták, hogy milyen olvasztott üvegből egy tárgyat alakítani a fúvócső segítségével.

Idén harmincadik alkalommal tartották meg az üvegművészeti szimpózium elnevezésű rendezvénysorozatot, melyet rendszerint nyaranként szerveznek meg. A három napos rendezvény ennek volt az évadzáró ünnepsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában