kerüljön a helyére

2021.12.02. 09:00

Használt sütőolaj-gyűjtőpontot alakított ki a DRV Zamárdiban

A telephelyen kihelyezett 240 literes tartályba bárki elhelyezheti a használt sütőolajat eredeti csomagolásban, PET-palackban vagy befőttesüvegben.

Góz Lilla

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A vállalat is csatlakozott a CseppetSem! elnevezésű programhoz, mivel a lakossági használt sütőolaj és sütőzsiradék káros hatásai elsősorban a víziközműszektorban jelentkeznek.

A Biotrans Kft. CseppetSem! programja keretében az elmúlt egy évben 1000 településen megközelítőleg 1800 gyűjtőedényt telepített az önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel és civil szervezetekkel együttműködésben, ehhez csatlakozott most a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

– A szennyvízelvezetés és -tisztítás során komoly problémát és károkat okoz, ha a háztartási használt sütőolajat az emberek a lefolyóba öntik – mondta Lakatos Edina, a DRV Zrt. sajtószóvivője. – Bízunk benne, hogy csatlakozásunkkal támogathatjuk a rendszer országos kiépítését, illetve példát mutathatunk.

A társaság levélben fordult a működési területén található, gyűjtőponttal még nem rendelkező önkormányzatokhoz, hogy felhívja figyelmüket a csatlakozás lehetőségére.

– Mostanra havi 45 tonna szennyező anyag gyűlik össze, melynek túlnyomó része a csatornákba került volna – mondta el Cserháti László, a CseppetSem! program vezetője. – Az ezer településen négymillió embernek biztosítunk gyűjtőpontot. A leadott sütőolaj száz százalékban újrahasznosítható, biodízel-alapanyag készíthető belőle.

Cserháti László kiemelte: vállalják, hogy évente egyszer az összegyűlt anyag minden hasznos kilogrammja után 25 forint visszatérítést fizetnek az önkormányzat által kijelölt egyesületnek vagy az önkormányzat elkülönített környezetvédelmi alapjába. A zamárdi telephelyen összegyűlő használt zsiradékok után járó összeget a víziközmű-vállalat a Nők a Balatonért Egyesület számára ajánlja fel.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában