Kontroll

2021.12.13. 14:01

Szondavégre terelték az autósokat Kaposváron

A hétvégén közlekedési akciót tartottak a kaposvári közlekedési rendőrök, hogy az alkoholtól vagy drogtól bódult autóvezetőket kiszűrjék a forgalomból. A Toponárra vezető úton a Kaposvári Villamossági Gyár előtt bójákkal kerítettek el egy területet, hogy mindkét irányból minél több autót megállíthassanak.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

– Tudom, hogy leszakadt a lökhárítóm, de ide van kitéve a rendszámom! – mutatta egy megállított fiatal sofőr, aki a barátjával az anyósülésen érkezett egy meglehetősen viharvert járgánnyal. Azonnal mutatta a vezetői engedélyét, mert szerinte ez a legfontosabb hasonló szituációban. 

– Engem ez érdekel! – kocogtatta meg a kocsin a szinte átláthatatlan, tejesüveg színű szélvédőt a rendőr. – Láttuk, hogy szabálytalanul előzött, ez bizony bírság lesz... 

Egy másik autós büszkén jelentette ki, miután átesett a szondáztatáson, hogy 66 éve nem iszik egy kortyot sem. Horváth Károly Igalból jött, és 42 éve van jogosítványa, és a kőművesi munkája miatt sokat vezetett. 

– Minél többet szondáztassanak, mert aki alkoholt fogyaszt, az alkalmatlan a közúti közlekedésre! – jelentette ki Tapolczai Tibor, aki kollégáját fuvarozta Zimányba. 

– Én csak örülök, ha a rendőrök megállítanak és ellenőriznek, talán így nagyobb lesz a biztonság, mert rengeteg a gyorshajtás – szólt ki a volán mögül a kaposvári Szabó Péter. – Sok a renitens, aki megszegi a szabályokat, erősítette meg Geiger András, aki útépítőként is gyakran tapasztalja, hogy mi zajlik az utakon. A megállított autósok mindegyike szerint alapnorma, hogy nem csúszik le egyetlen pohár szesz sem annál, aki volán mögé ül. 

– A fokozott heti ellenőrzés fő célja az ittasan vagy bódult állapotban autót vezetők megtalálása – mondta Varga Zoltán, a Kaposvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. – Ezen kívül természetesen mindent ellenőrzünk, az autó műszaki feltételeinek megfelelőségét is. Az őszi-téli időjárási viszonyokra tekintettel megvizsgáljuk a kocsi világítóberendezéseinek működőképességét, és az autógumi bordázatának mélységét a téli útviszonyok miatt. A szabálysértéseket nem hagyjuk megtorlatlanul. A mozgó ellenőrzéseink alatt kiszűrjük azokat, akik durva szabályszegéseket követnek el, ilyen a tilos jelzésen áthaladás vagy az is, ha egy autós nem adja meg a zebránál az elsőbbséget a gyalogosoknak. Ezen kívül szankcionáljuk a vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használókat, továbbá azokat, akik elmulasztják használni a biztonsági övet. 

Az akció vasárnap estig tartott, az összesített eredményekről a jövő héten tudnak tájékoztatást adni a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai. 

 

Mindennapos eset az ittas vezetés jogosítvány nélkül

Legutóbb a déli határszélen bukott le egy autós, miután a körzeti rendőrök Barcson ellenőrizték egy gépkocsivezetőt. A kontroll során előkerült az alkoholszonda is, amely pozitív értéket jelzett. S ha ez nem lett volna elég, a sofőr igazoltatása során kiderült: nincs jogosítványa, mivel korábban eltiltották a járművezetéstől. A rendőrök az 59 éves helyi férfit előállították a barcsi rendőrkapitányságra, ahol ittas járművezetés miatt közigazgatási bírságot szabtak ki rá, az eltiltás alatti járművezetésért pedig büntetőeljárást kezdeményeztek ellene. 

Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában