Nagy durranás

2021.12.30. 14:00

Viszik a tűzijátékot, mint a cukrot

Megnyíltak a konténeres elárusítóhelyek a nagy bevásárlóközpontok környékén, mert az idei szilveszter sem telhet el tűzijáték nélkül. Az idén a tavalyi lezárások miatt megmaradt készletet még a régi áron adták, de jövőre áremelés várható, mert drágultak a Kínából érkező konténerek a járvány alatt globálisan akadozó szállítási láncok miatt.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A mobiltelefonján mutatta a fiatal férfi az árusnak, hogy milyen terméket keres, miközben a kezében egy szatyor frissen vett pelenkával ácsorgott a konténer előtt. 

– Egy kicsi Katyusa 2500 forint, négy töltet van benne – mutatta az eladó. Végül hosszas tanakodás után a fiatal férfi több mint 10 ezer forintot hagyott a kasszánál, ahogy mondta azért, hogy az idei szilveszter is ugyanolyan jól teljen, mint a karácsony. 

Másutt egy négyéves kisfiú maga választott tűzijátékot, a fiatal édesapja irányításával. Hary György elmondta, hogy Igal környékén töltik az ünnepet. 

– Nagy durranás lesz! – jósolta a mernyei Sziva Martin, aki a barátjával másodszor vásárolt ugyanott. Egy nappal korábban már „nagy tételben” szerezték be a szilveszteri kellékeket, és most visszatértek apróságokért. Szerintük az ünnep nem az igazi tűzijáték nélkül, ők kertes családi házban készülnek az év utolsó napjára. 

Farkas Balázs pirotechnikus tavaly szilveszter előtt csak a saját iharosberényi háza kertjében árusíthatott, de az idén visszatérhetett Nagykanizsára is a konténeres termékeivel. Úgy tapasztalta, hogy a piac a tavalyi sokk után kezd magához térni. A kimaradt szezon után optimistán várta az idei szilveszteri időszakot. 

– Az eddigi forgalom a 2019-est idézte, vagyis kezd visszatérni a járvány előtti szinthez – mondta a somogyi szakember. – Minden fogy, keresik a tűzijáték-telepeket, a rakétákat, a kisebb pirotechnikai termékeket. Azt vesszük észre, hogy a vevők örülnek annak, hogy az idén nem lesz korlátozás, és szilveszterkor ki tudnak menni az utcára. 

Minden van még raktáron nagyjából a régi áron, mert az eladók a tavalyról megmaradt készleteiket árusítják ki jelenleg. Mindössze néhány száz forintos, minimális áremelkedésre lehet számítani az idén. Tény azonban, hogy a tavalyi évhez képest a kínai konténerek tranzitdíja a négyszeresére nőtt, ezért jövőre jelentős áremelkedés várható, de ennek pontos mértéke még nem tudható. A pirotechnikusok szerették volna elkerülni az árnövekedést, mert tudják, hogy árérzékeny a magyar piac, de a világgazdasági folyamatokból nem tudják kivonni magukat. 

Vigyázni kell a működtetésekor

A szilveszteri tűzijátékokat december 28-a és 31-e között lehet megvásárolni az erre kijelölt árusítóhelyeken, jellemzően plázák vagy nagy üzletek parkolóiban felállított konténerekben. Ezeken a helyeken szakképzett árusoktól vehetünk a hazai előírásoknak megfelelő tűzijátékokat. Az elárusítóhelyeket a rendőrség és a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi. Hármas osztályba tartozó tűzijátékból érdemes annyit venni, amennyit szilveszterkor elhasználunk. Év közben ugyanis nem, csakis december 31-én este hattól január 1-jén reggel hatig szabad fellőni. A megvásárolt tűzijátékot ne hagyjuk az autóban! Bármilyen tűzijátékkal is búcsúztatjuk az óévet, egyiket se irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, vagy épületekre. Erős szélben ne használjuk fel a tűzijátékokat. Petárdázni az idei szilveszterkor is tilos. A petárdázók ellen szabálysértési eljárás indul, a bírság a 150 ezer forintot is elérheti. 

Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában