Fotók és videó!

2022.01.25. 16:31

A hős lengyel kapitány emlékére állítottat szobrot Bogláron

Felavatták Witold Pilecki kapitány bronz emlékművét kedden Balatonbogláron a Lengyel-Magyar Barátság Házának udvarán.

Marosi Gábor

Fotó: Nemeth_Levente

Jerzy Snopek Lengyelország budapesti nagykövete az eseményen kiemelte, Witold Pilecki az egyik legbátrabb és legnemesebb ember volt, aki valaha élt. A kapitány 1939 szeptemberében védte Lengyelországot, majd Európa legnagyobb földalatti hadseregében, a honi hadseregben szolgált és az auschwitzi német haláltábor ellenállási mozgalmának szervezőjeként hírt adott a világban a zsidó népirtásáról. A kommunista hatóságok koholt vádak alapján 1948 májusában végezték ki.

Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere beszédében kiemelte, Witold Pilecki és Varga Béla boglári templomépítő plébános életútja szorosan összeforr. A pap a legnagyobb vészhelyzet idején lengyel gyerekek, köztük lengyel zsidó gyerekek életét mentette meg. Balatonboglárról 500 kilométerre az auschwitzi haláltáborban pedig Witold Pilecki is hasonlóan cselekedett a magyarok zsidókkal.

– A két hős életét a fasizmus elleni harc is összeköti, mégis a kommunisták akarták megölni őket – hangsúlyozta Mészáros Miklós. – Witold Pileckit 1948-ban kivégezték, és bizonyára ez lett volna a sorsa Varga Bélának is, de ő az utolsó pillanatban a bogláriak segítségével 1947-ben még el tudott menekülni. Az amerikai száműzetés hosszú évtizedei után megadatott neki az, ami Pileckinek nem, megérhette a szabad Magyarország újjászületését – tette hozzá a polgármester.

A bronz emlékművet egy lengyel szobrászművész készítette. Az alkotást a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete és Jerzy Snopek nagykövet ajándékozta a településnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában