Balatoni nádas

2022.01.19. 17:30

Amíg nem tudnak vízen járni, aratni sem fognak

Egyelőre esély sincs rá, hogy befagyjon a Balaton vize, így nem lehet rámenni, hogy az elöregedett nádat learathassák az önkormányzatok. Ráadásul az is gondot jelent több település számára, hogy anyagi forrásaik sem teszik lehetővé a strandok környezetében a nádaratást. 

Koszorus Rita

Illusztráció

Fotó: Lang Róbert

– Mi kézi erővel végeznénk ezt a munkát, ezért a jég elengedhetetlen – mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere. – Pedig, ha megújítjuk a nádast, az jót tesz a növénynek és a Balatonnak is. Arról nem is beszélve, hogy egy elvadult nádas remek búvóhely a lakott területen gyakorta garázdálkodó erdei állatok számára. A vad az autópálya megépítése óta beszorult a Balaton és az M7-es közé, ezért állandóan visszatérő probléma a part menti önkormányzatoknak a lakott területen felbukkanó vaddisznó, róka, vagy akár őz. 

– Tudjuk, hogy az állatvédők nem tartják jó dolognak a nádaratást, mert megzavarjuk az ott élő állatokat, de az sem tartható, hogy a lakott területen élnek ők is – mondta a Balatoni Szövetség elnökeként is tevékeny polgármester. – Évek óta küzdünk ezzel a gonddal, a Balatoni Szövetség közreműködésével is próbáltuk orvosolni a problémát, de úgy látom, csak beszélünk róla, megoldás nincs. 

Persze létezik olyan gép, amelyik vízen is tudna aratni, de azt nem feltétlenül engedheti meg magának egy tóparti önkormányzat. – Kevés volt a bevételünk, ezért nem is terveztük be a költségvetésbe a nádaratást – mondta lapunknak Mészáros Miklós balatonboglári polgármester. Ha nagyon hideg lenne – ami még nincs kizárva a tél derekán – kézi erővel le tudnák vágni az elvadult növényzetet, tette hozzá a polgármester. 

Zamárdiban is hasonlóak a gondok, nincs jég, nincs aratás sem, pedig Csákovics Gyula szerint nagy szükség lenne rá. – Gyakorlatilag teljesen elszennyeződtek a nádasok, a hordalék is ott rakódik le, sokkal iszaposabbak azok a területek, sok a panasz a nyaralótulajdonosoktól emiatt, mondta a polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában