Digitális tanú

2022.01.22. 14:00

Ha kell, hangot is rögzít a kalauzok új testkamerája

A jegyvizsgálók védelmét szolgálják a kamerák

H. M.

20210224 Győr Mennyi támadás éri a megyei kalauzokat, Körkép a MÁV-val és a GYSEV-vel. Testkamera illusztráció Fotó: KAPOTT KÉP Kisalföld

A testkamerák hangrögzítését januártól engedélyezi jogszabály, így még több védelmet nyújtanak a jegyvizsgálóknak. A vasúttársaság 2019 szeptemberétől összesen 169 kamerát szerzett be. 

– Somogyban 2020-ban és 2021-ben három olyan eset történt, amikor az utasok agresszívan léptek fel a munkájukat végző jegyvizsgálókkal szemben – tájékoztatott a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága. – A megyében nincs olyan telephely, ahová telepítettek kamerát, de a Dombóvárról közlekedő vonatokon, nyáron pedig a Balaton partján használnak ilyen eszközöket a kollégák. 

A vasúttársaság mélyen elítéli a munkavállalóit ért támadásokat, s mindent megtesz a jegyvizsgálók biztonságának érdekében. 

A MÁV-Start technikai eszközöket, figyelemfelhívó kampányokat, s a rendőrség és a biztonsági személyzet segítségét is igénybe veszi, továbbá a 2019 szeptemberétől beszerzett 169 testkamera használatával is fellép a munkatársai elleni támadásokkal szemben. 

A vasút azt is közölte: a személyszállítással foglalkozó társaságok közös javaslatára az Országgyűlés módosította a személyszállítási törvényt, melynek köszönhetően már a hangrögzítés is lehetővé vált a testkamerákkal január elsejétől. Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően csökkent a súlyos konfliktusok száma a vasúton. Országosan tavaly – a 2020-ban tapasztalt 65-höz képest 59 atrocitás történt. Jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben három éve még 70 esetben ért támadás. Az elkövetők több mint fele menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel akart utazni vagy ittas volt. 

H. M. 

 

Könnyebb lesz a bizonyítás

Sokkal egyszerűbb lesz bizonyítani, hogy mi történt az utas és a jegyvizsgáló szóváltása közben, mi előzte meg az esetleges bántalmazást, s mi hangzott el az események során. Céljuk, hogy egyetlen ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül. A jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek. 

 

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában