Jégre lépni tilos!

2022.01.18. 20:00

Még sehol sem elég vastag a jég a tavainkon

Különleges jégcsodák alakultak ki az elmúlt napokban a Balatonon. Szinte művészi szinten fagyott meg a víz a növényeken és a padokon.

G. L.

A látvány lenyűgöző, veszélyesen csábít korcsolyázásra. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint hétfőn 107 centiméter volt a Balaton vízállása Siófoknál, a felületén vékony hártyás jég alakult ki. A Somogy Megyei Rend­őr-főkapitányság és a Balaton Vízirendészet felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a Balaton jegén tartózkodni nem ajánlott, a jég vastagsága sehol sem megfelelő. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert. 

A jégbeszakadások miatt bekövetkező balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozott ellenőrzést tartanak. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5–50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kaphat az elkövető. 

– Az elmúlt időszak téli időjárásának köszönhetően a Deseda 95 százalékát jég borítja – mondta el Kovács Gábor, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület titkára. A toponári 3-as számú kikötőnél egy ­100 X 100 méteres felületen lehet horgászni. Kiemelte, a jelenlegi jég vastagsága és állaga nem elegendő ahhoz, hogy rá lehessen menni, léghorgászatra alkalmatlan. A korcsolyázásra alkalmas területet az önkormányzat jelöli ki, amelyre idén még nem került sor a jég állapota miatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában