Fényes jövő

2022.01.22. 20:00

Nem késő megtanulni a napelemszerelést

Többtucatnyi ingyenesen oktatott szakma közül választhatnak azok, akik februárban felnőttképzésben szeretnének részt venni.

Góz Lilla

Fotó: LANG ROBERT

Szakács, cukrász, villanyszerelő – csak néhány népszerű szakma a közel húsz közül, amely képzéseket februárban indítanak a Siófoki Szakképzési Centrum intézményeiben. – A belépési feltétel szakmánként változik, de jelentkezhet olyan is, akinek nincs szakmunkás végzettsége, számára a képzési idő három év – mondta el Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. Hozzátette, egyre több fiatal jelentkezik felnőttképzésre, a Balaton és környékén a legnépszerűbb a kereskedelmi és vendéglátós szakma és egyre többen érdeklődnek a villanyszerelő és szigetelő képzés iránt is. A centrumban a képzési palettát mindig úgy állítják össze évről évre, hogy a piaci igényekhez igazodjon. 

A Kaposvári Szakképzési Centrum februárban Tabon, a Rudnay Gyula Szakképző Iskolában villanyszerelő és elektronikai gyártósori műszerész szakképesítésre felkészítő képzést indít. 

Weimann Gáborné, a centrum főigazgatója elmondta, asztalos képzésre jelentkezhetnek az érdeklődők a barcsi intézményben és gyógyszerkészítmény-gyártó szakmai oktatás kezdődik a Lamping József Technikum és Szakképző Iskolában. Újdonságnak számít az iskolarendszeren kívüli szakképesítések megszerzésének lehetősége a centrumunkban. Ilyen például az a képzés, melyben a napelem létesítésével kapcsolatos megújuló és egyéb primer energiaforrású kiserőmű erős­áramú szerelőket tanítják. 

A Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnáziumban demencia gondozó képzést indul 700 órában, a Nagyatádi Szakképző Iskola pedig rövid idejű (100-200 órás) élelmiszer-eladó, élelmezésvezető és üzletvezető felnőttképzéseket tervez februárban. 

Demens betegek ápolását is tanítják Nagyatádon

A somogyi centrumokban egymást érték az infrastrukturális fejlesztések az elmúlt időszakban. – Összesen 120 millió forintból felújítottuk a Bacsák teljes tetőszerkezetét, kicseréltük a világítást, korábban már kicseréltük a nyílászárókat és még szigetelés van vissza – mondta el Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. A marcali intézményben kazáncsere és fűtési rendszer korszerűsítése zajlott le, jelenleg a városi önkormányzat térkövezi az iskola előtti járdákat. A siófoki Krúdyban a tankonyha teljesen megújul csaknem 200 millió forintból. Itt Balatoni Kulináris Műhelyt alakítanak ki, ahova a 21. századi elvárásoknak megfelelő modern konyhatechnikai eszközöket is beszereznek. A Baross iskolában öltözők és mosdók felújítása következik. Balatonbogláron pedig egy látványborászatot hoznának létre a közeljövőben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában