Különleges névadás

2022.02.06. 09:00

Maugli és Ákosh: a szülők egyre különlegesebb nevekkel próbálkoznak

Mintegy 550 új kereszt­nevet szerettek volna anyakönyveztetni a szülők tavaly. A Nyelvtudományi Kutatóközpont azonban csak 108-at engedélyezett.

Marosi Gábor

Fotó: Imre György

Raátz Judit, az intézmény tudományos főmunkatársa érdeklődésünkre elmondta, a kérelmek nagyon változatosak. Tavaly az eddigi átlaghoz képest többen szerettek volna görög, héber és latin eredetű nevet adni gyermeküknek, de népszerű volt az arab, a török és a szláv is. A régi magyar nevek iránti kérelmek száma azonban csökkent. 

Raátz Judit kiemelte, a női nevek közül a török Szezen, a héber Efrata, a germán Rodina és Valburga, a görög Elefteria és Óceánia, valamint az ír Glen­nát engedélyezték. A férfi neveknél a norvég Ejnár, a görög Szilász és Triton, az indiai Naren, az arab Latif, Farisz és Ramzi, valamint a török Demir és Berker kapott zöld utat. A tudományos főmunkatárs hozzátette, a szülők próbálkoztak Maugli, Krisztoforó, Almapille, Tündérmese, Zsezse Rozs, Vas, Sárkány, Nuca, Méhike, Uzsi, Fanny, Maya, Emily, Zaya, Yazmin, Byan, Byron, Roy, Wiliam, Ákosh nevekkel is, de ezeket elutasították. 

– Az óvodáinkban már ritkán találkozunk régi nevekkel – mondta Ungváriné Kun Eszter, a Drávamenti Óvodák, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője. – Felkapottak lettek a latin-amerikai és a török hangzású nevek, ezeket azonban nagyon nehezen lehet becézni. A hozzánk tartozó 13 intézménybe 421 gyerek jár, mintegy húsz százalékuknak olyan nevet adtak a szüleik, hogy első hangzásra mindenki felkapja rá a fejét – tette hozzá az intézményvezető. 

Magyarországon jelenleg csaknem 4400 anyakönyvezhető név van, ebből mintegy 2500 női.

 

Sok van Zétényből és Dorinából is

Tavali Gabriella, a kaposvári Petőfi Sándor Központi Óvoda intézményvezetője megkeresésünkre elmondta, a hozzájuk járó gyerekek néhány százalékának van csak furcsa hangzású neve. Zafira és Gyémánt nevű óvodásuk is volt az elmúlt években, mostanság azonban újra divatosak a régi nevek. A fiúknál a legfelkapottabb keresztnév a Zétény, a Marcell, a Dániel, a Bence és a Benjámin, a lányoknál a Dorina, a Tamara, a Zselyke és a Liza. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában