Kiállítás

2022.02.21. 09:00

Munkás évtizedek jutalma, hogy költözhet a triennálé

A budapesti Török Kulturális Intézet kiállítótermében nyílik február 23-án az a tárlat, amely a Szigetvári Nemzetközi Művésztelepen készült képzőművészeti anyagból nyújt válogatást. A Kapos Art Képző- és Iparművészeti Egyesület mintegy negyven tagjának kínál bemutatkozási lehetőséget a tárlat március közepéig. Az egyesület nevéhez kötődő kaposvári Groteszk Triennálé anyaga is látható lesz a fővárosban az idén.

Andricz Gabriella

 – A Szigetvári Művésztelepen készült alkotásokból már harmadik éve a baranyai kisváros által üzemeltetett Sóház Galériában rendezünk kiállítást az esemény végén – mondta el lapunknak Halmos Klára, a Kapos Art titkára, – amely tavaly a város nagy sikerű rendezvényével, a Zrínyi napokkal egyidőben zajlott. A megnyitón részt vett a török küldöttség is, akik megtekintve a kiállítást egy meghívást is tolmácsoltak az egyesület felé. 

Halmos Klára azt mondta, most egy olyan tárlattal készülnek a fővárosba, amely az utóbbi három év művésztelepi munkájába enged betekintést. Az Andrássy úton megtekinthető kiállítás záróeseményét március 18-án tartják. Megtudtuk továbbá azt is, hogy az egyesület már elkezdte a háromévenként megrendezésre kerülő groteszk pályázat előkészületi munkáit is, amely az idén várhatóan szintén Budapesten, a Műcsarnokban debütál júliusban. – Kaposvárnak 1991 óta kiemelt rendezvénye volt a Groteszk tárlat – tette hozzá a titkár. – Ezeken folyamatosan részt vettek a szakma olyan elismert képző- és iparművészei, akik mindig fontosnak tartották egy téma kapcsán megfogalmazni gondolataikat. – Úgy érezzük, hogy idén a járványhelyzet miatt a mondanivaló méginkább hangsúlyos lesz. Pár éve a Rippl-Rónai Fesztivál köré szerveződött a tárlat megnyitója és a Vaszary Képtár adott helyet a nagyszabású kiállításnak. Az idei évben viszont a város kulturális intézményeinek átszervezése okán erre nem kerülhet sor – mondta el Halmos Klára

 

A gondviselés az idén közbeszólt

– Talán a gondviselésnek köszönhetően idén felkeresett bennünket Szegő György, aki korábban a kaposvári színház látványtervezőjeként dolgozott, ma a Műcsarnok művészeti igazgatója – mondta Halmos Klára. – Lehetőséget kínált az egyesületnek arra, hogy a főváros impozáns kiállítóhelyen rendezze meg a nagyszabású tárlatot. – Annál nagyobb jutalmat, mint hogy a Hősök terén álló, a kortárs képzőművészet nagy multú intézményében állítsunk ki, nem is kaphatott volna az egyesület a harminc év munkájáért, amit a Groteszk tárlatok szervezése, lebonyolítása és a gyűjtemény kezelése kapcsán végeztünk – tette hozzá a Kapos Art Egyesület titkára. 

 

 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában