Épül a szervizút

2022.02.01. 11:30

Vándor gázbuborék után kutat a MOL Várda mellett

Mélyfúrású földgázfeltárásra készül a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (MOL Nyrt.) Várdán. A társaság a település déli részén már elkezdte az előkészületeket. Jelenleg egy utat építenek ki fél kilométer hosszan azért, hogy a fúrási telephelyet könnyen meg tudják majd közelíteni.

Marosi Gábor

Fotó: Kovács Tibor

Napok óta munkagépektől hangos az alig ötszáz lelkes falu határa. A teherautók folyamatosan hordják az út építéséhez szükséges alapanyagot. A tervek szerint 50 méter hosszan aszfaltos utat alakítanak ki, több mint 400 méteren pedig zúzottkővel borítják a jelenlegi földutat. A beruházással várhatóan néhány hét alatt végeznek és márciusban elkezdik a fúrást. 

Varga András polgármester megkeresésünkre elmondta, 60 évvel ezelőtt már kutattak földgáz után. A jelenlegi fúráshelytől körülbelül 300 méterrel arrébb találtak is, de 1962-ben elfojtották a kutat. – Egy kanadai cég 2004-ben meg akarta nyitni, hogy kitermelhesse a gázt, de abban a mélységben csak termálvizet találtak – monda Varga András. – Ezután egy geodéziai vizsgálat kezdődött a településen, és kiderült, hogy az 1962-ben felfedezett gázbuborék több száz métert „vándorolt” arra a helyre, ahol most a MOL szeretné kitermelni. 

Varga András hozzátette, a fúráshelyet – amely a lakóházaktól alig 200 méterre fekszik – a legkönnyebben Várda-Újtelep felől lehetne megközelíteni. Az olajipari társaság azonban ügyelt arra, hogy ne zavarja az ott élőket, ezért a másik, a jóval hosszabb irányból kezdte el kiépíteni az utat. Megtudtuk, a MOL zajvédő paravánt is telepít majd, hogy a munkálatok idején minél kisebb legyen a zajhatás a faluban. 

Varga András kiemelte, a gázkitermelés több szempontból is kiemelkedő fontosságú. Az önkormányzat éves költségvetése jelenleg csaknem 90 millió forint, de ha elkezdődnek a munkálatok, akkor a MOL jelentős iparűzési adóval növeli majd a település bevételét. A pénzből infrastrukturális fejlesztéseket lehet megvalósítani – emelte ki a polgármester. Hozzátette, ha sikertelen lesz a fúrás, akkor is megmarad a kiépített út és értéknövelő beruházásként az önkormányzat tulajdonába kerül. 

– Ez azért is jelentős, mert úgy tervezzük, hogy Várda és Magyaregres között megépítjük az összekötő utat és ez a félkilométeres szakasz jó alapja lehet annak – hangsúlyozta Varga András. 

 

A Dél- és a Nyugat-Dunántúl is gazdag ásványkincsekben

A becslések szerint több tíz évre elegendő földgázt rejt a várdai föld. A nyersanyagot a tervek szerint a néhány kilométerrel arrébb fekvő Csombárdra vezetik majd át. Ehhez gázvezetéket is kiépítenek, amely a termőföldek és az erdő alatt húzódik. 

Somogy megyében gyakran kutatnak földgáz és kőolaj után a cégek, azért hogy folyamatosan pótolni tudják a készletet. A Dunántúlon a legtöbb lelőhely Zala megyében található. A legelső feltárások 1938 körül Lovászi, Budafa környékén voltak. Ezek a legrégebbi ismert telepek. A szomszédos megye után Somogy a második leggazdagabb az ásványi kincsekben. 

 

Fotó: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában