Konferencia

2022.03.03. 16:57

Harcoljunk a klímaváltozás ellen

Több milliárd értékű fejlesztési program valósult meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán. Az infrastrukturális fejlesztések mellett olyan növénytermesztési és állattenyésztési technológiákat alkottak meg, amelyekkel fel tudják venni a harcot a klimatikus változásokkal szemben.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Immunológiai vizsgálatokat végeztek tyúk tojásokon a MATE Kaposvári Campusán. Arra voltak kíváncsiak, hogy a fejlődés legkorábbi állapotában a baromfik hogyan állnak ellen a hőstressznek. A szarvasmarha esetében pedig azt kutatták, hogy  magas hőmérsékleten mennyivel eredményesebb az embrió átültetéssel történő szaporítás, mint a mesterséges termékenyítés. – Ha nem vesszük fel a versenyt a klímaváltozással, akkor az ágazat elsüllyed, a projektben elért eredmények egy része már piacon van és a jó minőségű állati termék előállítást szolgálják – mondta el Tossenberger János, a Kaposvári Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ szakmai vezetője. Hozzátette: a források csaknem felét infrastrukturális fejlesztésekre fordíthattuk, korszerű laboratóriumi eszközöket vásároltunk, amely hosszú távon pályára helyezik a campus kutatásait az állattenyésztés és növénytermesztés területén.

 

Forrás: Lang Robert Kaposvar

 

– Országos és nemzetközi viszonylatban is egy olyan nagy volumenű fejlesztés valósult meg, amelyben az egyetem és piaci partnerek együtt dolgoztak az agrárkutatások területén – mondta el Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettes. Hozzátette: a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Bábolna Tetra Kft. és a Dalmand Zrt. konzorciumában megvalósított 5,9 milliárd forint összköltségű fejlesztéshez 4,1 milliárd forint hazai és uniós vissza nem térítendő támogatás volt biztosított. – A növénytermesztés és állattenyésztés területén zajlott kutatások segítik a gyors reagálást a klímaváltozásra, a közös fejlesztések beépülnek a gyakorlati életbe és mindennapjainkban is érzékelhetőek lesznek – emelte ki az elnökhelyettes. A záró konferencián elhangzott: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően a konzorciumi tagok 47 munkahelyet tudtak megőrizni, és további 21 munkahelyet teremtettek az agrárium kutató-fejlesztői számára. 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában