Hajózás

2022.03.17. 10:54

Már tesztelik a Balatonra szánt kompokat

Vízre tették az új balatoni kompokat a gyártó komáromi üzemében. A két vízi jármű a tervek szerint a Sión keresztül érkezik meg Siófokra és nyáron állnak szolgálatba.

Góz Lilla

Fotó: Bozsaky Csaba

Mint ahogy korábban beszámoltunk róla, a Balatoni Hajózási Zrt. két 45 méteres új komp és két 35 méteres katamarán hajót vásárol 5,7 milliárd forint értékben. A komáromi SAM Shipbuilding and Machinery a.s. vállalat nyerte el a Balatoni Hajózási Zrt. 2020 novemberében indított, 15,9 millió euró értékű nyílt európai uniós közbeszerzési pályázatát, a napokban az egyik balatoni kompot vízre tették. 
A Bahart korábbi közleményében kiemelték: a jelenlegi flottájukat kormányzati támogatással fejlesztik, a mostani beruházás a hajózási társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációs folyamatának első üteme. Az új járművek a legkorszerűbb műszaki és utaskiszolgálási eszközökkel rendelkeznek, európai színvonalú szolgáltatást biztosítsanak. Információink szerint a komáromi hajógyár a Sió folyón keresztül szállítja le a vízi járműveket. A kompok Szántódrév és Tihanyrév közlekednek, a tervek szerint nyáron állnak szolgálatba. 
A két új komp és két új személyhajó beszerzése mellett felújítanak kisebb hajókat is, bevezetik az online jegyvásárlást, tovább finomítják menetrendjüket és szolgáltatásaikat. A Balatoni Hajózási Zrt. tevékenysége nagy részben a turisztikai és közlekedési piacra koncentrálódik, Somogy, Veszprém, Zala megyében vannak jelen az üzemeltetett kikötőikkel és szolgáltatásaikkal. A hajózási vállalat fő tulajdonosa a magyar állam képviseletében a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint a Balaton régió 21 önkormányzata. Góz Lilla


Az új kompot Komáromnál tették vízre
Fotó: Bozsaky Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában